Una dintre cele mai vechi, mai mari si mai notorii companii de procesare a deseurilor animale, Protan SA, infiintata in anii ’50 in cadrul retelei Ecarisajul si controlata in prezent de grupul ungar ATEV Feherjefeldolgozo, a intrat direct in faliment la cererea proprie, in plina criza a pestei porcine, cu datorii totale de peste 36 milioane lei si invocand drept cauze ale problemelor sale financiare cresterea concurentei in sectorul sau de activitate, dar si inasprirea reglementarilor.
Protan s-a mai aflat in insolventa in perioada 2010-2015, finalizand cu succes o procedura de reorganizare, insa chiar acest lucru a facut ca, acum, sa nu mai aiba alta optiune decat falimentul. Legea insolventei prevede ca debitorii care in ultimii 5 ani anteriori datei la care intra in insolventa au mai trecut printr-o procedura de reorganizare nu mai au dreptul de a fi supusi aceleiasi proceduri si intra direct in faliment.
“In perioada 2015 si pana in prezent, societatea si-a desfasurat activitatea in conditii obisnuite, in cadrul a cinci sucursale, respectiv Bucuresti, Popesti- Leordeni, Dej, Bacau si Codlea, confruntandu-se insa cu dificultati specifice, dintre care mentionam: aparitia de societati concurente cu obiect de activitate similar, cresterea rigorilor prevazute de legislatia in vigoare cu privire la colectarea, transportul si procesarea deseurilor de origine animala, ceea ce a impus costuri suplimentare cu modernizarea, retehnologizarea echipamentelor si instalatiilor utilizate precum si a flotei auto, cresterea costurilor cu resursele umane (numar mediu de salariati 157), astfel ca la inceputul anului 2018 a inceput sa intampine dificultati reale in efectuarea platilor datorate creditorilor sai – salariali, bancari, comerciali si catre asociatul majoritar – ajungand, asa cum rezulta si din documentele financiar – contabile anexate, in imposibilitatea de a achita datoriile certe, lichide si exigibile pe care le are fata de terti, datorii ce depasesc cu mult valoarea prag de 40.000 lei si au scadente ce depasesc cu mult 60 de zile”, se arata in motivarea sentintei prin care instanta de judecata a aprobat intrarea in faliment a Protan SA.
Judecatorii au dispus intrarea Protan in faliment prin procedura simplificata, ridicarea dreptului sau de administrare si dizolvarea societatii. In primul semestru din acest an, Protan a consemnat o piedere de peste 500.000 lei, din care 313.000 lei pierdere din exploatare. Compania a terminat anul trecut cu un profit net de circa 182.000 lei, la un rulaj de 30,8 milioane lei.
Protan, care pana in 2015 a fost listata pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, are ca obiect principal de activitate colectarea deseurilor nepericuloase, respectiv a subproduselor de origine animala (SNCU) si reintroducerea acestora in circuitul agricol prin recuperarea proteinei de origine animala, fiind cel mai mare colector de SNCU din Romania.
La intrarea in insolventa din 2010, Protan a invocat drept cauza a imposibilitatii de a-si mai plati datoriile “blocajul financiar generalizat impus de recesiunea economica manifesta la nivel global”.
Reteaua Ecarisajul a fost infiintata in anii ‘50, iar in anul 1976 compania a luat numele Protan, termenul provenind de la “proteina animala”. Societatea a fost privatizata in anul 2002, iar in prezent grupul ATEV Feherjefeldolgozo din Ungaria detine 82% din actiunile companiei, fiind, totodata, unul dintre principalii creditori ai acesteia.
Alaturi de proprietarul sau ungar, Protan a avut si calitatea de concesionar la nivel national pentru activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animal nedestinate consumului uman, pana la liberalizarea sectorului si abrogarea subventiilor de stat pentru aceasta activitate.