O delegatie a protestatarilor a fost acceptata sa intre in sediul Ministerului Mediului pentru a depune o scrisoare deschisa adresata ministrului Muncii, Mihai Seitan, premierului Emil Boc si presedintelui Traian Basescu.
In scrisoare parintii sustin ca sunt profund dezamagiti de masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice referitoare la reducerea indemnizatiei pentru cresterea copiilor, a alocatiilor pentru nou-nascuti, precum si eliminarea trusoului pentru nou-nascuti.
„Efectele directe se vor vedea in scaderea natalitatii in Romania in urmatorii ani, cresterea numarului abandonului copiilor, dar si al avorturilor in contextul crizei economice care afecteaza categoriile sociale vulnerabile. Familiile nonparentale sau cele cu multi copii risca sa ajunga la limita subzistentei putand deveni pe termen lung o categorie de persoane asistate social, fapt care va atrage cheltuieli suplimentare la bugetul de stat”, se arata in scrisoarea protestatarilor.
Acestia atrag atentia ca sumele platite lunar ca indemnizatii pentru cresterea copilului nu reprezinta o povara pentru bugetul de stat, precizand ca in luna martie primeau indemnizatie aproximativ 193 de mii de persoane, platile cumuland aproape 190 de milioane de lei.
„Economia care s-ar realiza la bugetul de stat prin reducerea indemnizatiei de la nivelul actual de 85 la suta este infima daca luam in calcul ca, din totalul beneficiarilor, doar 2.400 primeau valoarea maxima de 4.000 de lei, in timp ce 124.500 primeau 600 de lei. Ca atare contributia la buget ar fi de sub 0,02 la suta, insa masura constituie un sactificiu considerabil pentru viitorul copiilor”, se mai arata in scrisoare.
Semnatarii scrisorii spun ca nu sunt dispusi sa accepte nicio varianta de compromis privind sumele de care copiii ar trebui sa beneficieze din partea statului si care sunt stabilite prin acte normative.
Protestatarilor li s-a alaturat si fostul secretar de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ileana Savu, care a afirmat ca decizia de diminuare a indemnizatiei incalca drepturile copilului, deoarece lipsa acestor bani in bugetul unei familii va afecta in mod direct sanatatea si educatia copilului.
Ileana Savu a precizat ca pot fi gasite alte solutii pentru ca aceasta masura sa nu fie aplicata, una dintre acestea fiind reducerea cheltuielilor care nu tin de salarii din ministere.
„Ca fost secretar de stat, credeti-ma ca stiu ca sunt bani in ministere si nu ma refer la fondurile de salarii. Ganditi-va ca doar in acest an Ministerul Muncii aloca 800.000 de euro pentru organziarea de seminarii in cadrul Anului European pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale”, a declarat Ileana Savu.
Guvernul Boc intentioneaza reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 1 iunie, precizand ca in perioada imediat urmatoare va fi decis daca diminuarea va fi operata prin introducerea unui procent mai scazut decat cel actual, de 85 la suta din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau daca va fi impusa o suma fixa. (Mediafax)