Directorii generali din Romania sunt optimisti privind perspectivele de apreciere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 96% dintre acestia previzionand aprecierea castigurilor in urmatorii trei ani, dar sunt preocupati totodata de supra-reglementare, povara fiscala si deficitele bugetare.
Directorii generali din Romania sunt optimisti cu privire la perspectivele de crestere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre acestia declarandu-se increzatori in cresterea acestora in urmatoarele 12 luni, iar dintre acestia 39% sunt foarte increzatori. Pe termen mai lung, 96% dintre directorii generali participanti la sondaj cred in majorarea veniturilor companiilor lor in urmatorii 3 ani, iar 49% sunt foarte increzatori. Aceste tendinte sunt similare celor inregistrate la nivel global, informeaza Mediafax.
In functie de industrie, directorii generali din sectorul turismului s-au declarat cei mai increzatori in perspectivele de crestere din urmatoarele 12 luni (46%), urmati de cei din sectorul bancar si al pietelor de capital (45%), retail (44%), servicii financiare (44%), asset management (44%), comunicatii (44%), inginerie si constructii (41%). Directorii generali din industria metalurgica sunt cei mai pesimisti la nivel global, doar 19% dintre acestia cred in cresterea veniturilor companiilor lor in urmatoarele 12 luni, potrivit raportului PwC Global CEO Survey, realizat la nivel global.
„Sondajele care masoara asteptarile jucatorilor din piata sunt foarte bune semnale ale tendintelor economice. Cresterea semnificativa a numarului directorilor generali increzatori in perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea intr-un nou ciclu de crestere a economiei globale, care probabil ca va dura mai mult timp (de obicei ciclurile de expansiune sunt mai lungi decat cele de recesiune), insa ritmul acestei cresteri ar putea fi unul lent”, a declarat intr-un comunicat Vasile Iuga, country managing partner al PwC Romania.
Aproape jumatate (47%) dintre directorii generali din Romania vad oportunitati de crestere venind din inovatia in materie de produse si servicii, iar 24% dintre acestia din extindere pe pietele unde deja activeaza.
Intrebati in privinta pietelor externe cele mai importante pentru cresterea companiilor pe care le conduc, in urmatoarele 12 luni, 27% dintre manageri s-au referit la Germania, iar 18% la Rusia.
„Exista in continuare ingrijorari la nivelul directorilor generali, iar acestia transmit un mesaj clar autoritatilor publice ca sunt preocupati de supra-reglementare, povara fiscala si deficitele bugetare aflate la niveluri foarte ridicate. in privinta viitorului, directorii generali se asteapta la trei tendinte globale majore – progresul tehnologic rapid, schimbarile demografice si de putere economica – acesti trei factori urmand sa aiba cel mai mare impact asupra companiilor lor”, a afirmat Iuga.
In ceea ce priveste situatia economiei globale, 45% dintre manageri considera ca aceasta se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, in comparatie cu 13% anul trecut, in timp ce directorii generali din Europa Centrala si de Est sunt mai putin increzatori, doar 26% mizand pe imbunatatirea situatiei economice globale.