Prețul petrolului brut a crescut în perioada de vară, fiind susținut de consumul din perioada vacanțelor, dar și de reduceri considerabile a rezervelor și de limitarea producției din partea statelor OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol).
La începutul lunii august, Arabia Saudită a anunțat o prelungire a reducerii voluntare a producției de un milion de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii septembrie, adăugând că reducerea ar putea fi prelungită dincolo de această dată sau chiar majorată. Rusia a declarat la rândul ei că va reduce exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie, fiind posibilă o extindere a măsurii și în luna octombrie.
Sentimentul pe termen scurt a fost influențat și de o serie de îngrijorări legate de ofertă cauzate de un uragan care se îndreaptă spre Coasta Golfului Mexicului din SUA.
Prețul țițeiului a crescut după ce China a luat măsuri de stimulare a economiei, deși investitorii au rămas îngrijorați de ritmul lent de creștere, precum și de noi majorări ale dobânzilor din SUA, care ar putea diminua cererea. Redresarea economică post pandemică a Chinei a fost afectată de problemele de pe piața imobiliară, a cheltuielilor de consum slabe și a încetinirii ritmului de creștere a creditării. Acești factori au determinat Beijingul să reducă ratele cheie de politică monetară pentru a susține activitatea din cel mai mare stat importator de petrol din lume.
Rezervele de țiței au scăzut de la începutul lunii martie și se situează în prezent la aproximativ 434 de milioane de barili în Statele Unite. Rezervele comparative, care se referă la rezervele curente în comparație cu nivelurile din anul trecut și cu media pe cinci ani, sunt, de asemenea, în scădere. Cel mai recent raport oficial privind variația săptămânală a rezervelor de petrol din SUA publicat pe 30 august a arătat o scădere cu 10,5 milioane a stocurilor de țiței. În prezent, stocurile de petrol și de produse derivate ale petrolului sunt mai mici decât media ultimilor 5 ani. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, acest lucru indică faptul că nu mai este prezentă o ofertă excesivă. Specialiștii estimează că, până la sfârșitul acestui an, deficitul pieței de petrol va fi în medie de aproximativ două milioane de barili pe zi.
„Presupunând că Statele Unite reprezintă aproximativ 25% din acest deficit, nivelul stocurilor ar putea scădea cu 60 de milioane de barili până la sfârșitul anului. La fel de important, acest deficit nu poate fi completat cu rezerve strategice, care au fost reduse la cele mai scăzute niveluri din anii 1980 în ultimii doi ani. Epuizarea suplimentară a rezervelor ar trebui să susțină prețuri mai mari ale țițeiului decât cele observate în prezent și doar o recesiune economică semnificativă în China ar putea modifica această situație”, precizează analistul XTB România.
Cele mai recente date complete privind cererea din China pentru luna mai au arătat un consum record de țiței și produse petroliere în țară.
Pe 30 august, Barclays și-a majorat prognoza privind prețul Brent pentru 2024 cu 8 dolari pe baril, până la 97 de dolari pe baril deoarece se așteaptă ca piața să fie și mai dezechilibrată în anul viitor. În plus, banca prognozează un deficit de ofertă de 670 de mii de barili pe zi (kb/d) în 2023 și de 250 kb/d în 2024.
Potrivit Barclays, încetinirea creșterii ofertei din partea statelor non-OPEC+, determinată în principal de SUA și subproducția persistentă a mai multor producători OPEC+ din cauza constrângerilor structurale, susține ipoteza care stă la baza unei viziuni constructive asupra prețurilor petrolului.
Analizând dinamica de pe piața petrolului, se poate observa că prețul Brent a atins un maxim local pe 10 august la 88 de dolari per baril, de unde ulterior s-a retras până la un minim de 82 dolari per baril. O cotație similară a fost atinsă în aprilie înainte de deprecierea extinsă din următoarele luni. Prețul benzinei la pompă a înregistrat în august cea mai ridicată valoare din noiembrie 2022, la 7,22 lei pe litru.
„În mod normal, există un decalaj de câteva luni între prețul țițeiului și cel la pompă, însă din aprilie s-a creat o corelație directă mai strânsă și care nu prezintă un decalaj de timp atât de ridicat. Astfel, prețul s-a redus treptat începând din aprilie și a început să avanseze din iulie”, explică Radu Puiu.
Potrivit analistului XTB, tendințele sezoniere arată că luna noiembrie tinde să ducă la atingerea unor maxime locale. „Dacă urmărim evoluția de anul trecut, această ipoteză este confirmată, benzina atingând un maxim local la 7,25 lei pe litru, în timp ce petrolul Brent atingea un maxim local ușor sub pragul psihologic de 100 de dolari. Astfel, sfârșitul de an ar putea fi caracterizat de prețuri ridicate ale petrolului”, precizează analistul XTB România.
Tendința din acest an începe să semene cu cea din 2017, când nivelurile stocurilor au scăzut până la sfârșitul anului din cauza reducerilor producției OPEC.
În octombrie, este programată o reuniune OPEC+ pentru a discuta viitorul acordului de limitare a producției. Importanța evenimentului este subliniată de scăderea continuă a stocurilor începând din martie.
Piața petrolului prezintă în continuare un nivel ridicat de reactivitate și orice schimbare a perspectivelor în ceea ce privește cererea sau oferta poate modifica semnificativ scenariul de bază.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 781.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.900 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.