RAED ARAFAT A DEMISIONAT: Am obligatia sa avertizez, sa nu tac. Iesind din Ministerul Sanatatii voi putea apara mai bine sistemul de urgenta

0
807
spitalul-universitar

spitalul-universitarRaed Arafat a declarat, marti, ca a demisionat din functia de subsecretar de stat pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.

„Iesind in afara Ministerului Sanatatii voi putea apara sistemul de urgenta mai bine”, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus ca a fost sunat de multi colegi care l-au rugat sa ramana la Ministerul Sanatatii. El a precizat ca pentru cei care se intrebau daca a murit, raspunde ca nu a murit si ca va fi in continuare in sprijinul sistemului de urgenta.”Ziceam ca inca n-am murit, ca inca sunt aici. Sunt si o sa fiu pentru sistemul de urgenta, fara nicio discutie”, a spus Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a adaugat ca nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sanatatii in ce priveste sistemul de urgenta, pentru ca el crede ca, in forma propusa in proiectul Legii sanatatii, va avea un impact negativ asupra acestui sistem.

„Consider ca sistemul de urgenta va avea un impact negativ din moment ce orice control va disparea”, a adaugat Raed Arafat.

El a mai spus ca sistemul actual de urgenta nu este doar rodul muncii lui, ci este rezultatul activitatii unei comisii.

„O legislatie care este unica, tradusa de Banca Mondiala si folosita in alte tari, aceasta lege noua, ne este teama, va disparea. Indiferent ca se spune ca legislatia secundara ramane, ea va disparea pentru ca dispare baza legala. De acolo dispare integral capitol privind corelarea SMURD si MAI”, a explicat Arafat.

El a adaugat ca raspunsul primit dupa discutiile din Comisia de Urgenta, ca aceste prevederi vor fi cuprinse in normele de aplicare, nu il multumeste, deoarece considera ca astfel de reglementari trebuie cuprinse in lege, nefiind suficienta o hotarare de guvern sau un ordine.

„Nu poti face asta doar la nivel de hotarare de guvern sau de ordin, iti trebuie o lege. Noi ne intrebam care va fi conceptul viitorului sistem de urgenta. Indiferent de sistem, noi desfiintam o lege cursiva, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenta. Daca un sistem functioneaza bine, un sistem care nu pot spune ca este perfect, nu pot sa spun ca a atins apogeul, insa este un sistem pentru care multi din alte tari avansate ne-au laudat ca am luat-o inainte ca si sistem de urgenta”, a mai spus Raed Arafat.

El a atras atentia ca se distruge ceva ce exista, fara a fi siguri ca in schimb va fi ceva mai bun sau cel putin la fel de bun.

„Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenta. Vreau sa explic anumite aspecte, sper sa inteleaga lumea ca avem un sistem de urgenta integrat. Nu poti spune ca SMURD nu este afectat cand depinde de serviciul public de ambulanta. Ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial si care va intra in comepetitie cu sistemul public, iar sistemul de urgenta va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, si nu mai poti vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat”, a aratat Raed Arafat.

El a mai spus ca atunci cand se va realiza unde s-a ajuns cu sistemul de urgenta, peste trei-patru ani, va fi ireversibil, nu va mai fi posibila o intoarcere de unde s-a pornit.

„Am obligatia sa avertizez si sa zic public, nu sa tac si sa stau pe loc in speranta ca se va rezolva. Pe parcursul anilor, nu este prima data cand exista aceasta tentativa de comercializare. Au fost presiuni multe. Am avut presiuni fantastice la Legea 95/2006”, a mai aratat Raed Arafat.

Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, marti, ca a luat la cunostinta cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, precizand ca nu stie daca premierul o va accepta.

„Este regretabil ca s-a ajuns la aceasta situatie. Am incercat sa-l conving, l-am rugat sa se concentreze pe imbunatatirea proiectului de lege si sa nu proiectam o ipoteza care poate fi negativa. Este o decizie personala si, cu regret, am luat cunostinta de ea”, a spus ministrul Sanatatii.

Ritli a precizat ca, neavand foarte multi specialisti, a hotarat sa aleaga un consilier onorific pe probleme de urgenta, respectiv pe doctorul Tudor Ciuhodaru.

Ministrul a mai spus ca a avut o discutie cu Tudor Ciuhodaru, urmand ca acesta sa ajute la dezvoltarea si comunicarea pe marginea proiectului Legii sanatatii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here