Raport MCV: Romania are nevoie de continuitate in eforturile anticoruptie

0
844
justitie-judecata-lege

Romania a continuat sa obtina progrese pentru indeplinirea obiectivelor stabilite impreuna cu Uniunea Europeana, dar sunt necesare eforturi suplimentare in combaterea coruptiei la toate nivelurile si pentru asigurarea independentei justitiei, recomanda raportul CE elaborat prin instrumentul MCV, anunta Mediafax.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca raportul MCV arata progresele sistemului judiciar, DNA, iCCJ, ANI si parchetele confirmand un trend ascendent in eficienta combaterii coruptiei, astfel incat se poate vorbi despre premisele finalizarii MCV, insa ramane problema imunitatii parlamentare

Ministrul Justitiei a precizat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ca raportul emis de Comisie Europeana este un raport pozitiv, care noteaza progresele facute de institutiile din sistemul judiciar, in domeniul controlului integritatii si al combaterii coruptiei, ea adaugand ca fara „profesionalismul” judecatorilor si al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Raluca Pruna a mai spus ca, dupa 10 ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare si Verificare si dupa trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizarii mecansimului, intr-un orizont de timp apropiat. intrebata insa de jurnalisti care sunt asteptarile sale cu privire la finalizarea procesului MCV, ministrul a spus ca este prematur si neserios sa dea un termen. „Nu as vrea sa ma pronunt, eu, ca ministru, am datoria de a ma concentra pe ceea ce mai ramane de facut si este consemnat in raport” a comentat Raluca Pruna, insistand ca, fata de alte state, Romania a dovedit ca a facut progrese.

Ministrul a amintit ca in chestiunea imunitatilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. in context, ea a afirmat ca spera ca membrii Parlamentului sa citeasca raportul astfel incat „sa ne putem aseza la masa pentru a vedea ce este de facut”.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca raportul MCV dat publicitatii miercuri de catre Comisia Europeana arata ca Romania se afla pe o directie ascendenta in indeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului.

”Seful statului apreciaza ca Raportul elaborat de catre Comisia Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), confirma, pentru al treilea an consecutiv, progresele inregistrate de Romania cu privire la reforma in sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei. Romania se afla pe o directie ascendenta in indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul tarii noastre pentru consolidarea statului de drept si independenta justitiei fiind unul ireversibil”, se arata intr-un comunicat de presa remis de catre Administratia Prezidentiala.

in opinia presedintelui, raportul arata ca principalele institutii din domeniul judiciar si de integritate ”au continuat sa obtina rezultate impresionante in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”. ”Se confirma astfel sustenabilitatea eforturilor autoritatilor romane si determinarea de a face reformele necesare pentru societatea romaneasca”, afirma seful statului, aratand ca ”sustine cu aceeasi hotarare continuarea demersurilor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei”.

Presedintele constata, totodata, ca in prezent exista o abordare convergenta la nivel european cu privire la progresele semnificative inregistrate de Romania in combaterea coruptiei, aceste evaluari regasindu-se si in raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) emis de Comisia Europeana recunoaste caracterul durabil si sustenabil al reformei justitiei si al luptei anticoruptie, astfel incat exista premisele finalizarii procesului MCV, precizeaza, miercuri, Guvernul.

”Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeste caracterul durabil si sustenabil al reformei in justitie si al luptei impotriva coruptiei, fiind un indicator al masurii in care autoritatile romane si-au asumat si au indeplinit obiectivele MCV. in acest sens, consideram ca recunoasterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniata mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizari de catre Comisia Europeana. Astfel, avand in vedere concluziile pozitive ale raportului, consideram ca exista premisele finalizarii procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autoritatilor romane, de exemplu, in structura Strategiei Nationale Anticoruptie”, se arata intr-un comunicat emis de Biroul de presa al Executivului dupa ce Comisia Europeana a dat pulicitatii raportul.

Totodata, documentul citat arata ca reformele prevazute de MCV, inclusiv lupta impotriva coruptiei, sunt si trebuie in continuare intreprinse in primul rand pentru societatea romaneasca, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare si verificare.

De asemenea, Guvernul precizeaza ca angajamentul sau de a indeplini obiectivele amintite „in beneficiul societatii romanesti si al cetatenilor romani” este „puternic si fara echivoc”.

„Romania a continuat sa faca progrese in sensul indeplinirii obiectivelor de referinta fixate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. in acelasi timp, faptul ca mai multe dintre recomandarile din raportul privind MCV din 2015 raman valabile arata ca reforma nu se bucura de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective”, arata raportul Comisiei Europene.

„Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica. Reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei continua sa fie chestiuni importante pentru societatea romaneasca, capabile sa inspire demonstratii publice la scara larga, si este nevoie in continuare de sprijin pentru consolidarea reformei in vederea asigurarii caracterului ireversibil al progreselor”, subliniaza Comisia Europeana.

„Comisia saluta cooperarea constructiva pe care a avut-o cu autoritatile romane pe parcursul anului trecut, precum si angajamentul politic al guvernului de a continua reformele si de a combate coruptia. Anul 2016 va fi un an-test in multe privinte. Se va putea evalua cat de profund este ancorata reforma in functie de proeminenta aspectelor legate de integritate in numirile in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar si in verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri. Continuarea tendintei de reforma va fi, de asemenea, un indicator de durabilitate. Comisia isi exprima dorinta de a continua sa colaboreze indeaproape cu Romania pentru atingerea obiectivelor MCV”, continua raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here