COO al Pehart Grup, Rauno Kakko s-a alăturat conducerii companiei românești în urmă cu trei ani și de-atunci „face naveta” între România și Danemarca, țara unde s-a stabilit, deși este originar din Finlanda. Este specializat în tehnologia și producția de hârtie la Universitatea Tehnologică din Helsinki și are un MBA în Finanțe. A venit în România pentru prima dată în 2017, la invitația Pehart, unde a și rămas, în calitate de consultant, pentru un an și jumătate, iar ulterior a devenit COO al companiei. Rolul său este „să implementeze cele mai bune practici în procesul de producție” și astfel să contribuie la transformarea Pehart într-unul dintre cei mai puternici jucători din branșă, la nivel european. Rauno Kakko mărturisește că îi place să lucreze împreună cu oamenii din echipa Pehart, deși în România are uneori de depășit provocări mai mari decât în țările occidentale unde a mai lucrat. Una dintre acestea este lipsa școlilor care să formeze angajații din industria hârtiei.
Cel mai mare producător de produse de hârtie pentru uz casnic și industrial din România și unul dintre principalii producători de role de hârtie industriale din Europa de Sud-Est, compania românească Pehart Grup are de trei ani în echipa de conducere un finlandez. „Am vizitat pentru prima dată România în 2017, când am fost invitat de Pehart să analizez procesul de producție și să identific potențiale moduri de optimizare a acestuia. M-am alăturat echipei de conducere la începutul lui 2019, iar înainte de aceasta am fost pentru un an și jumătate consultant. Era însă dificil să execut schimbări în procesul de producție din această postură, așa că managementul companiei mi-a propus să mă alătur ca membru permanent la conducerea business-ului. Reședința o am încă în Danemarca, dar îmi petrec cea mai mare parte a timpului cu Pehart”, spune Rauno Kakko.
Cu o experiență impresionantă în domeniu câștigată prin colaborarea cu companii multinaționale din Finlanda natală, Rusia, Danemarca sau Franța, COO-ul companiei Pehart mărturisește că interacțiunile cu oamenii constituie unul dintre cele mai prețioase aspecte ale traiectoriei sale profesionale, iar din acest punct de vedere, România nu face excepție: „Îmi place să lucrez cu oamenii din echipa Pehart”, spune Rauno Kakko. „Sunt foarte dedicați muncii lor și își doresc să învețe constant, să se perfecționeze. Simt că informațiile pe care le ofer sunt realmente asimilate”, mai spune COO-ul companiei. Cu toate acestea, Rauno Kakko subliniază că experiența românească are anumite particularități și, în anumite privințe, este mult diferită de cea a țărilor occidentale unde a ajuns datorită profesiei sale. „Am lucrat preponderent în companii vestice, așa încât am fost răsfățat să am toate resursele la îndemână. În România am învățat să mă descurc uneori și cu resurse limite”, recunoaște COO-ul Pehart. Rauno Kakko observă că în industria românească serviciile operaționale nu funcționează întotdeauna la standardele ideale: „Drept urmare, trebuie să faci multe lucruri singur. Din acest motiv personalul nostru operativ și de mentenanță este forțat să gândească și să rezolve problemele cu resurse destul de limitate”.
O altă provocare pe care a trebuit să o depășească COO-ul de origine finlandeză al Pehart a fost cea generată de lipsa școlilor care să pregătească specialiști în domeniul prelucrării celulozei și producerii hârtiei. „Nu e deloc ușor”, observă Rauno Kakko. „Este foarte dificil să găsești oameni cu experiență. Pentru că în România nu mai există școli care să pregătească specialiști în industria hârtiei, trebuie să-i formăm noi, să-i învățăm de la lucrurile de bază la cele mai bune practici din domeniu. Până la urmă, sunt foarte fericit că inginerii noștri din producție sunt foarte loiali companiei, așadar limităm problemele cu forța de muncă specializată”, mai spune Rauno Kakko. De altfel, compania la care este COO se implică activ în comunitate, derulând parteneriate pentru promovarea învăţământului profesional tehnic în judeţul Alba, de unde a pornit povestea Pehart, și fiind premiată pentru politica sa de angajator.
Rauno Kakko mai precizează că la începutul colaborării cu Pehart rolul său a fost „să se gândească mai mult la viitorul companiei”, astfel încât poziția acesteia să se consolideze din ce în ce mai mult pe piața marilor jucători din domeniul hârtiei tissue. Utilizarea eficientă a materiilor prime și resurselor, chiar și a celor regenerabile și identificarea unor noi surse de energie și fibre alternative se numără printre politicile care vizează sustenabilitatea la Pehart. „Iar acestea sunt lucruri concrete, nu elemente de discurs public”, subliniază Rauno Kakko.
Compania Pehart produce anual 100.000 tone de hârtie tissue în cele două fabrici ale sale de la Sebeș, județul Alba și Dej, județul Cluj și are o capacitate de procesare a produselor finite de peste 75.000 tone. 70% din întreaga cantitate de produse de uz casnic și industrial este vândută în România, iar compania asigură producția și pentru o mare parte dintre produsele marcă proprie ale lanțurilor de retail. Pehart Grup este prezent cu produse de uz casnic și industrial în 18 țări din centrul, estul și sudul Europei și deține brandurile Pufina, Alint și Altessa, dar produce și jumbo rolls, role de hârtie mari, pentru clienții industriali și pentru consumul propriu.
_______________
Despre Pehart Grup – Cu o tradiție de aproape 185 de ani, Pehart Grup este unul dintre cei mai mari producători de hârtie din Europa de Sud-Est. Compania care a pornit ca o afacere antreprenorială este prezentă cu produsele sale de uz casnic și uz industrial în 18 țări din centrul, estul și sudul Europei (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Bosnia, Herțegovina, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Ucraina, Grecia, Cipru, Israel, Rep. Moldova, Germania).
Pufina, unul dintre cele mai populare branduri de hârtie tissue, Alint și Altessa fac parte din portofoliul Pehart. De asemenea, compania produce jumbo rolls, role uriașe de hârtie, folosite în procesul de converting în produse de hârtie pentru uz casnic și uz industrial.
Pehart Grup se definește prin evoluție continuă, eficientizare, respect față de resursele planetei și față de oamenii care îi construiesc povestea în fiecare zi. Își optimizează în permanență produsele și serviciile, prin crearea unui mediu sustenabil și echitabil pentru un viitor regenerabil. Respectul față de cele mai noi reglementări de mediu concretizat prin trasabilitatea resurselor, eficiența producției și a utilizării materialelor și mediul de lucru sigur, plăcut pentru echipă și parteneri sunt valori ale Pehart Grup, la fel ca și încurajarea inițiativei și spiritului antreprenorial în interiorul companiei.
Abris Capital Partners este un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunități mid-market în țările din Europa Centrală. Fondat în 2007, Abris are ca strategie parteneriatul cu cele mai dinamice și de succes companii din Europa Centrală, care pot beneficia de un influx de capital și/sau expertiză managerială atât la nivel strategic, cât și operațional. Cu un capital de investiții de aproximativ 1,3 miliarde de euro, Abris a obținut suport financiar de la multe instituții de investiții de top la nivel global, inclusiv fonduri de pensii publice și corporative, instituții financiare, companii de asigurări și fonduri de tip endowment de la universități din SUA. Abris are un orizont de investiție pe termen lung și urmărește de obicei tranzacțiile în care poate obține un pachet majoritar sau total în investiție. Marja de investiție Abris pentru o tranzacție se situează între 30 și 75 milioane euro, cu posibilitatea unor sume mai mari, în funcție de caz. Abris operează în echipe regionale în Varșovia și București.