Razvan Filipescu va pleca in septembrie de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism si va ocupa o functie de conducere intr-un minister, potrivit mai multor surse, din zona politica si turism, care dau ca motiv al mutarii tensiunile dintre el si ministrul pentru IMM si Turism, Florin Jianu.
Razvan Filipescu a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) in luna aprilie 2013 printr-o decizie a premierului Victor Ponta.
ANT se afla in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea ministrului delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism.
Filipescu are rang de secretar de stat. In noiembrie 2013, Filipescu a fost numit de conducerea Ministerului Transporturilor in Consiliul de Administratie al Tarom.
Potrivit Mediafax, Razvan Filipescu a refuzat sa comenteze informatia referitoare la plecarea din pozitia de sef al ANT: „Nu comentez zvonuri”, a spus el.
Pe de alta parte, ministrul Florin Jianu a afirmat ca nu stie ca Filipescu urmeaza sa plece.
„Nu stiu ca pleaca. Noi lucram bine. Suntem oameni din generatii apropiate”, a declarat Jianu.
Ministrul pentru IMM si Turism Florin Jianu a impus la inceputul lui iunie, printr-un ordin, ca ANT sa fie obligata sa ii obtina in prealabil acordul pentru aproape toate actiunile institutiei, inclusiv pentru aparitii in presa, finantari de evenimente si participari la targuri, anuland insa ordinul ulterior fara explicatii.
Masura se referea, printre altele, la aparitiile in presa, finantari ale diverselor campanii promotionale si participari la targuri si evenimente de profil. La mai putin de o luna de la semnarea ordinului, ministrul Florin Jianu a emis un alt ordin, care l-a anulat pe primul, iar activitatea ANT se poate desfasura fara ca Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) sa ii avizeze deciziile.
Cu cateva zile in urma, DIMMMAT, condus de Florin Jianu, a postat pe site o strategie de descentralizare in turism, potrivit careia autoritatile locale vor prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism si omologarea partiilor de schi.
„Activitatea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) este prea mult concentrata pe control, iar efortul sau de marketing depinde in mare masura de targuri si expozitii. Comunicarea dintre ANT si administratiile locale este foarte slaba, iar ANT nu influenteaza si nu dirijeaza procesul de dezvoltare”, se arata in proiectul de strategie.
Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC) din luna martie a acestui an, Romania figureaza pe ultimul loc in Europa la ponderea turismulu in Produsul Intern Brut (PIB), devansata printre altele de Albania, Bulgaria, Ungaria, Cehia si Slovacia. Contributia totala a turismului la angajari plaseaza de asemenea Romania pe ultima pozitie in randul tarilor vecine si pe locul 136 in lume.