RCS&RDS chiar vrea sa cumpere UPC. Achizitia ar crea un "monstru" in telecom

0
770
computer-engenring

computer-engenringOperatorul de telecomunicatii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, 41 ani, este la un pas de a cumpara rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piata de cablu intr-o tranzactie care s-ar ridica in jurul a 300 mil.dolari, scrie ZF in editia de vineri.

Conform unor surse de pe piata, Teszari – care detine 43% din RCS&RDS – este in proces de selectie a bancii de investitie care trebuie sa-i asigure finantarea pentru aceasta tranzactie care daca s-ar realiza, ar schimba fundamental toata piata telecom romaneasca, extrem de fragmentata si cu o concurenta acerba.

Ceilalti actionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investitii Epic si Quadrant si cativa oameni de afaceri romani si manageri ai firmei. Teszari a avut discutii incepand cu finalul anului trecut cu marile banci de investitii printre care Goldman Sachs, Credit Suisse si Morgan Stanley pentru structurarea unei asemenea tranzactii. El este acum in proces de a selecta banca cu care va merge inainte. Discutiile se poarta la Viena.  Bancherii ar trebui sa-i ofere RCS&RDS, o companie cu venituri care depasesc 700 de milioane de dolari, finantare atat pentru achizitie, cat si pentru reesalonarea datoriilor care trebuie platite de RCS&RDS in perioada urmatoare.

Anul acesta compania are de rambursat 175 de milioane de dolari, iar conform unor surse de pe piata, citate de ZF, „problema este partial rezolvata”.

Liberty Global, actionarul UPC, a angajat anul trecut banca de investitii Rothschild pentru gasirea unei solutii pentru UPC Romania, care a cumparat in anul 2004 operatorul local de cablu Astral cu 400 de milioane de dolari.

Daca in 2005 UPC devenea numarul unu pe piata de cablu, in „lupta de strada” care a urmat in urmatorii ani RCS&RDS a invins printr-o politica extrem de agresiva de preturi si atragerea de clienti cu orice pret. Dupa cinci ani de lupta, RCS&RDS are de aproape trei ori mai multi clienti pe TV decat UPC. In aceste conditii, Liberty trebuie sa gaseasca o solutie si, conform surselor citate, ar fi de acord sa vanda operatiunile din Romania.

Daca la primul tur facut de Rothschild la cei care ar putea fi interesati niciun grup mare de telecom nu a marsat la pretul cerut de 700 de millioane de dolari, acum, la 300 de milioane de dolari, pare mult mai rezonabil, iar RCS&RDS este gata sa faca o miscare care ar lasa masca toata piata de telecom.

Daca cei doi rivali s-ar uni, s-ar naste un „monstru” pe piata romaneasca cu aproape patru milioane de clienti numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 pe telefonie mobila si 1,4 pe internet fix. Cifrele de afaceri adunate ar duce la constituirea unui grup cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, ceea ce ar fi ca un ghimpe in coasta Orange, Vodafone si Romtelecom / Cosmote, grupul controlat indirect de Deutsche Telekom.

Tranzactia nu ar avea probleme la Consiliul Concurentei avand in vedere ca ar domina piata urbana de cablu? „La prima discutie, si la prima vedere a structurii de clienti si afaceri, nu este niciun obstacol care sa nu poata sa fie trecut”, a mentionat un avocat. De partea cealalta, unul dintre rivali a replicat: „Aceasta tranzactie nu ar trebui sa primeasca OK-ul Concurentei. Piata TV s-ar inchide pur si simplu”.

Tranzactia RCS&RDS – UPC trebuie privita cu rezerve avand in vedere ca niciunul dintre rivali nu va sta cu mainile in san, privind detasat de pe margine cum se naste un grup care este extrem de agresiv si bine conectat al carui trecut lasa sa se vada ca se bate de la egal la egal cu cele mai mari grupuri de telecom din lume. Batalia pentru tranzactie se va da inclusiv la nivel politic, avand in vedere ca toti operatorii de pe piata sunt extrem de influenti la varf si au interese diferite, scrie ZF.

RCS&RDS este extrem de experimentata la nivelul Consiliul Concurentei avand in vedere ca a facut achizitii pe banda rulanta, toate aprobate de Consiliu, si a beneficiat, in timp, de un cadru de reglementare favorabil la nivelul autoritatii de reglementare si al ministerului de resort. In aceste conditii toti ochii vor fi spre Consiliul Concurentei, care ar trebui sa analizeze cel mai fierbinte dosar de achizitie din ultimul deceniu. in joc se vor pune de la sute de mii pana la milioane de euro pentru avocati si consultanti – pe de o parte pentru a se face tranzactia, iar pe de alta parte, pentru a se impiedica crearea unui colos imprevizibil, care a dovedit ca poate pune pe piata o idee intr-un timp foarte scurt spre deosebire de multinationale, care au nevoie de dosare de aprobari.

Zoltan Teszari este un om extrem de discret care a inceput de la un chiosc de inghetata in anii ’90 pentru a ajunge cel mai de temut personaj din Romania de pe piata de telecom. Cu el exista doar doua poze, pentru ca nu a acordat niciodata un interviu si oficial nu a discutat cu niciun ziarist.

Fieful lui este la Oradea, iar de acolo si-a creat o retea extrem de intinsa de relatii care l-au ajutat sa castige pas cu pas fiecare scara de bloc, fiecare oras pentru a oferi serviciile de cablu si internet. El l-a angajat acum mai bine de un deceniu pe Alexandru Oprea, un inginer, care i-a condus operatiunile zilnice si care isi face simtita prezenta in spatiul public doar la conferinte ale cablistilor si la licitatiile pentru achizitia drepturilor TV la Liga I de fotbal.

Prea putina lume stie ce se intampla in spatele usilor de la RCS&RDS. Singurele informatii sunt aflate din Monitorul Oficial sau Arhiva de garantii reale mobiliare, avand in vedere ca RCS&RDS este un grup puternic indatorat, care si-a bazat extinderea agresiva atåt in tara, cåt si in afara (Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia, Spania si Italia) pe imprumuturi bancare.

Intr-un interviu acordat anul trecut ZF Alexandru Oprea, presedintele companiei, a respins insa eticheta de grup indatorat pusa la Bucuresti, afirmand ca in capitalele financiare Londra sau New York companiei i se spune ca ar putea imprumuta mai mult.

In anul 2008, cu datorii de 671 mil. dolari si un profit operational de 277,8 mil. dolari raportul dintre datorii si castig era de 2,4, sub media inregistrata de companii din aceeasi industrie, spune Oprea.

Acum un deceniu ING a fost principalul finantator, dar in ultimii ani au intrat si alte banci mari din afara, in frunte cu Citibank. La finalul lui 2007 Teszari a dorit sa vanda o parte din companie pe bursele internationale, dar tranzactia a picat pe ultima suta de metri, atunci cand agentiile de rating au inceput sa penalizeze Romania, iar marii investitori s-au retras.

Pentru listarea la bursa Teszari a angajat banca americana de investitii Morgan Stanley, iar valoarea companiei se situa intre 2,5 si 3 miliarde de dolari, ceea ce l-ar fi facut miliardar in dolari pe Teszari.

intre timp valoarea companiei a scazut si nimeni nu ar mai oferi valorile de atunci. De-a lungul timpului au aparut informatii conform carora Teszari ar fi discutat vånzarea RCS&RDS cu Deutsche Telekom. Gigantul german a dorit neaparat sa intre in Romania, o piata de 22 de milioane de locuitori cu o populatie care isi petrece cea mai mare parte a timpului liber in fata televizorului – principalul mijloc de distractie – si care plateste anual facturi la mobil de peste 2,4 miliarde de euro.

intr-un final Deutsche ataca piata romaneasca cumparand actiuni la grupul elen OTE, care detine in Romånia operatorii Romtelecom si Cosmote.

in cei 15 ani de cånd opereaza in telecom Teszari a avut curajul sa se bata cu orice operator investind peste un miliard de dolari in echipamente, tehnologie, continut TV si extindere in regiune – in Ungaria ajungånd numarul doi pe piata TV. Strategia lui s-a bazat pe o politica agresiva de preturi si un simt extraordinar in a detecta zonele de crestere, fie ca erau la oras, fie ca erau in mediul rural.

De trei ani RCS se bate cu Romtelecom luna de luna pentru achizitia retelelor de cartier din orase si din mediul rural.

Ovidiu Ghiman, unul dintre oamenii care au fost alaturi de Teszari zece ani, a fost recrutat de Romtelecom, fiind acum directorul prin care compania, cu picioare de lut (telefonia fixa, un business
in scadere), incearca sa cåstige clienti
prin punerea pe piata a serviciilor de televiziune si telefonie inclusiv prin retele de cablu. Rivalitatea dintre Teszari si Ghiman, 33 de ani, fost actionar al RCS&RDS, este dusa la extrem si se vede in piata.

„Unde se duce Ghiman cu Romtelecom, acolo vine si RCS&RDS”, a mentionat o sursa de piata. La inceputul anului s-a dat batalia pentru orasul Sighisoara, care a fost cåstigata de Teszari.

Piata telecom din Romånia, de peste 4 miliarde de euro pe an (peste 5 miliarde de dolari) este dominata la nivel de profit de Orange si Vodafone, iar ceilalti se lupta pe ce mai ramane. Venirea crizei a adus politici de pret extrem de agresive din partea tuturor operatorilor, ceea ce i-a facut pe multi sa spuna ca „in Romånia, la nivel de piata, se genereaza un profit operational prea mic pentru a sustine atåt de multi jucatori”.

Pe piata telecom din Romania au aparut zvonuri privind vanzarea UPC inca din 2008, dar acestea au fost respinse in mod constant de companie. Atunci Orange ar fi discutat preluarea UPC. Zvonurile nu au disparut, in contextul in care UPC a continuat sa-si diminueze cota de piata din Romania. Mai mult, discutiile s-au amplificat, iar in decembrie 2010 Mike Fries, directorul executiv al companiei americane Liberty Global (UPC), a fost intrebat, direct, la un forum organizat la New York de banca de investitii UBS, daca operatorul se va retrage din Romania.

„Unii oameni sugereaza ca ar fi mai bine sa predati cheile si sa va retrageti din Romania. Ce planuri aveti?”, a sunat intrebarea brutala adresata lui Fries. El a evitat un raspuns direct. „Evaluam in mod
constant diferite oportunitati”, a spus el, sugerand insa ca subiectului i se acorda o atentie exagerata. „Acest subiect pare sa apara intre primele trei teme ale oricarei conversatii pe care o port”, desi „Romania reprezinta doar 1,5% din veniturile UPC”, a spus Fries.

Zvonurile privind vanzarea au fost de altfel permanent un motiv de stres si in cadrul operatorului. „E greu sa lucrezi intr-o companie despre care sunt tot timpul zvonuri ca va fi preluata. Nu stii la ce sa te astepti”, povestea, sub conditia anonimatului, un angajat al UPC.

„Avand in vedere felul in care UPC a dispus in trecut de activele sale pe piete precum Norvegia si Franta, vanzarea operatiunilor din Romånia, chiar si catre un asemenea competitor precum RCS&RDS, nu poate fi exclusa”, a comentat pentru ZF Chris Dziadul, director editorial si analist-sef pe Europa de Est al publicatiei britanice Broadband TV News – una dintre cele mai importante publicatii de specialitate din Europa.

„Romania este o piata unica din punctul de vedere al competitiei, iar razboiul preturilor in care sunt implicati acum liderii pietei, UPC, RCS&RDS si Romtelecom, este nesustenabil pe termen mediu si lung. Desi un exit de pe piata din Romånia ar fi, fara indoiala, o lovitura pentru Liberty Global, focusul principal al companiei este in mod clar acum pe teritorii mai mari si mai profitabile, cum sunt Polonia si, desigur, Germania”, a adaugat el.

Daca tranzactia dintre RCS&RDS si UPC va fi finalizata, interesul Deutsche Telekom pentru achizitia actiunilor detinute de statul romån la Romtelecom va fi redus dramatic, comenteaza surse de pe piata telecom.

„Interesul va scadea pentru ca Romtelecom nu va mai avea cum sa lupte cu sanse pentru pietele cheie de internet si televiziune. Cumparand UPC, RCS&RDS inchide practic piata de servicii TV si devine un jucator urias si pe piata de internet fix”, au declarat pentru ZF surse de pe piata de comunicatii.

Nici RCS&RDS, nici UPC nu au comentat informatiile. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here