Reacția la foc și apă a unui sistem de izolație eficient

0
1748

Funcţia de protecţie la incendii este necesară pentru prevenirea distrugerii structurii clădirii în cazul incendiilor; şi în felul acesta, de a permite persoanelor să iasă în siguranţă din clădire. Atât vata minerală de sticlă, cât şi vata minerală bazaltică sunt materiale incombustibile, având euroclasa de reacţie la foc A1.

Toată vata minerală obținută cu ECOSE® Technology, atât vata minerală de sticlă, cât și cea bazaltică, de la Knauf Insulation, deține nivelul Gold al certificatului Indoor Air Quality de la Eurofins. Acesta este cel mai înalt standard disponibil astăzi și îndeplinește toate criteriile europene existente cu privire la calitatea aerului în interior. Knauf Insulation a fost prima companie din lume căreia i s-a acordat Eurofins Indoor Air Comfort Gold standard, atestând faptul că vata minerală de sticlă, cu ECOSE® Technology contribuie la îmbunătățirea calității aerului din încăpere.

Când alegi un sistem de izolație pentru o clădire, siguranța împotriva focului joacă un rol important. Sistemele bazate pe vată minerală bazaltică ar trebui folosite pentru structuri înalte, clădiri cu factor de risc ridicat (spitale, școli, zone de eveniment sau alte structuri pentru uz public) sau pentru clădiri destinate depozitării materialelor combustibile.

Vata minerală bazaltică este recomandată, de asemenea, pentru structuri cu umiditate ambientală ridicată, cum ar fi bucătării mass-catering, spălătorii, uzine de tratare a apei, spălătorii pentru mașini, piscine publice etc. În camerele cu umiditate ridicată, pereții sunt placați, de obicei, cu plăci ceramice. Totuși, alegerea materialelor necesită o analiză a proceselor de căldură și de formare a umidității.

Sistemele de izolație cu vată minerală sunt indicate pentru clădirile aflate în zone zgomotoase.

Datorită compoziţiei şi a punctului mai ridicat de topire a vatei bazaltice, aceasta este perfectă pentru temperaturi ridicate şi aplicaţii ce necesită rezistenţă ridicată la foc, menţinându-şi de asemenea şi caracteristicile de izolare termică (până la 4 ore).

Diferențe:

  • vata minerală bazaltică lucrează la temperaturi de până la 700°C;
  • vata minerală de sticlă lucrează la temperaturi de până la 230°C

Vata minerală de sticlă lucrează la temperaturi de până la 230°C, ceea ce înseamnă că practic, poate fi utilizată la aproape toate aplicațiile dintr-o clădire, devenind o izolație sigură în cazul incendiilor.

Vata minerală bazaltică lucrează la temperaturi foarte mari de până la 700°C, însemnând că este un material ideal pentru atingerea de performanțe înalte în aplicațiile ce necesită protecție împotriva incendiilor și este, de asemenea, potrivit pentru izolări la temperaturi extreme (de exemplu: instalații industriale, sisteme de conducte și industria petrochimică).

În ceea ce privește rezistența la apă, vata minerală de sticlă poate fi prelucrată astfel încât să întrunească toate cerințele aplicației respective. Spre exemplu, în cazul pereților cu nișe. La fel și în cazul vatei minerale bazaltice, aceasta poate fi prelucrată pentru a întruni condițiile unor aplicații precum construcții în cadre pentru ecrane protectoare la ploaie.

Așadar, vata minerală de sticlă este flexibilă și elastică, în timp ce vata minerală bazaltică este rigidă. Un punct în plus pentru vata de sticlă, care se poate instala foarte ușor în spațiile care trebuie umplute perfect cu izolație și care au formă neregulată sau sunt greu accesibile. În această categorie intră: mansardele, pereții de compartimentare, pereții caselor de lemn. Datorită aerului înglobat în masa izolației, vata minerală de sticlă este ușor compresibilă, calitate ce ii permite să fie comprimată în proporție de 1:6.

Atât vata minerală de sticlă, cât şi vata minerală bazaltică funcţionează dupa acelaşi principiu – captarea aerului în goluri pentru a reduce conductivitatea termică de la o suprafaţă la alta. Acestea sunt uşor de instalat pe suprafaţa pereţilor şi pe poduri şi reprezintă cea mai rentabilă soluţie de izolare de pe piaţă. Proprietăţile izolatoare ale vatei de sticla rezultă din tehnologia sa de realizare, prin înglobarea unui volum foarte mare de aer între fibrele continue de material, aer care este împiedicat să circule liber.

Comparativ cu alte materiale de construcţii, produsele din vată minerală au o conductibilitate termică foarte scăzută, rezistenţă la acumularea umezelii sau condensului, o structură stabilă în timp şi rezistenţă la îmbătrânire. De asemenea, asigură o bună ventilaţie, nu reţin apa şi nu favorizează dezvoltarea microorganismelor.

Indiferent de tipul de vată minerală ales, ambele produse pentru izolarea casei sunt materiale incombustibile, oferind o siguranță sporită datorită euroclasei de reacție la foc A1. Pentru cele mai bune produse în domeniu, apelează oricând cu încredere la materialele pentru izolare oferite de Knauf Insulation, deținător la nivelul Gold al certificatului Indoor Air Quality.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here