Recensamantul populatiei si locuintelor: Romanii vor fi mai bogati cu 18%, iar salariatii vor "duce in spate" mai multi pensionari

0
713
oameni-resurse-umane-angajari

oameni-resurse-umane-angajariPe hartie, dupa recensamantul populatiei, fiecare roman va fi mai bogat cu pana la 18%, rata somajului in Romania se va dubla, de la 4,89% in prezent la 10,15%, iar Romania va trebui sa aiba mai putini parlamentari. Acestea sunt doar cateva dintre consecintele la care se asteapta statisticienii

dupa efectuarea recensamantului populatiei care se va desfasura dupa o noua metodologie europeana.

Pentru prima data, romanii care locuiesc in strainatate de peste 12 luni nu vor mai figura in raportarile privind populatia Romaniei. Ca urmare, populatia activa a Romaniei este de asteptat sa scada, scriptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numarul romanilor care muncesc in strainatate.

„Va fi un recensamant cu multe surprize. Unele efecte nici nu pot fi intuite. Nu ne-am mai confruntat niciodata cu o asemenea situatie, pentru ca este probabil ca dupa recensamant va reiesi ca populatia Romaniei va fi de 18 -19 milioane de locuitori, avand in vedere ca se vor scadea 2-3 milioane de romani care sunt peste hotare de mai mult de 12 luni. Iar de aici, vor rezulta o serie de implicatii foarte seriose”, a declarat pentru Gandul profesor emerit doctor Vasile Ghetau, profesor la Facultatea de Sociologie de la Universitatea Bucuresti si directorul Centrului de Cercetari Demografice din cadrul Academiei Romane.

Ghetau spune ca principalul efect al scaderii populatiei va fi, de fapt, reducerea populatiei active a Romaniei de la 10 milioane in prezent, la 7-8 milioane.

„De aici vor rezulta o serie de efecte, unele pozitive, altele negative. De exemplu vom avea un PIB pe cap de locuitor mai mare, o rata a somajului mult mai mare decat acum, precum si un nou raport persoane inactive/persoane active”, ne-a explicat profesorul.

Potrivit unui studiu din 2007 al Centrului de Cercetari Demografice, populatia activa ar fi urmat sa ajunga la 9,3 milioane in anul 2025, 8,3 milioane in 2035 si la 7,3 milioane abia in anul 2045. „in anul 2050, la 100 persoane active ar reveni 145 de persoane inactive, cu 29 mai mult decat in 2005”, se arata in studiu.

Dupa recensamant, va reiesi ca, teoretic, pe hartie, fiecare roman va fi mai bogat.

„PIB-ul pe cap de locuitor va creste doar pentru ca PIB-ul total se va imparti la mai putine persoane. Prin urmare, la o reducere a populatiei cu 2 milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor va creste cu aproape 3.000 de lei, ajungand la 27.439 lei/an fata de nivelul actual de 24.459 lei/an”, a spua Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc, intr-un raspuns trimis la solicitarea Gandul.

Vass considera ca daca vom avea o scadere mai drastica, deci in cazul unei populatii de 18 milioane, indicatorul PIB pe cap de locuitor va ajunge la 28.964 lei/an, in crestere cu peste 18%.

Potrivit lui Ghetau, o scadere a populatiei va duce la o rata a somajului mult mai mare decat in prezent, pentru ca cei 720.000 de someri vor fi raportati la un numar mai mic al populatiei active.

La randul ei, Andreea Paul Vass sustine ca este posibil ca rata somajului sa creasca din cauza scaderii populatiei active, plecata la munca in strainatate, insa numarul de someri va ramane acelasi, in cazul in care cele 2-3 milioane de locuitori fac parte din populatia activa.

„in cazul «disparitiei» scriptice a doua milioane de persoane, rata somajului ar putea ajunge la 8,9%. Raportat la situatia economica actuala, tot am avea o rata a somajului mai mica decat media UE, cu 0,6 puncte procentuale. La o reducere cu trei milioane a populatiei, rata somajului va creste la 10,15%. Am inregistra un nivel al somajului asemanator Ungariei, care este in prezent de 10,3%, dar sub cel al Bulgariei (11,7%) sau Slovaciei (13,4%)”, a precizat pentru Gandul Andreea Paul Vass.

Romania se afla in al 22-lea an de scadere a numarului populatiei, in principal ca urmare a unei migratii a populatiei, dar si ca urmare a unei natalitati reduse.

Profesorul Vasile Ghetau spune ca la recensamantul din 2002 statisticienii au avut o mare supriza. Ei estimasera o scadere a populatiei, fata de datele de la recensamantul din 1992, de circa 400.000 de persoane.

„Surpriza a fost ca scaderea populatiei a fost de 1,1 milioane, deci cu 700.000 mai mult fata de cat estimasem. S-a dovedit ca acestia erau persoane care plecasera in strainatate si erau neinregistrate”, a explicat prof. Vasile Ghetau, adaugand ca situatia s-ar putea repeta si la recensamantul din acest an.

Ghetau atrage atentia ca un numar mai mic al populatiei active va insemna ca Romania va avea un raport populatie inactiva/populatie activa mult mai mare decat in prezent.

La nivelul Eurostat exista un indicator care prezinta raportul dintre numarul total al persoanelor inactive din punct de vedere economic (in varsta de 65 si peste) si numarul persoanelor active (de la 15 la 64 de ani).

Astfel, potrivit datelor Eurostat, in Romania, acest indicator a crescut in fiecare an, ajungand de la 19,6 in anul 2001 la 21,4 in anul 2010, pentru 2011 neexistand date pentru Romania. Spre comparatie, in Bulgaria acest indicator a crescut de la 24,0 in 2001, la 25,9 in 2011.

In 2011, in Spania acest indicator este de 25,2, iar Italia a raportat 30,9, cea mai mare dependenta din Europa a persoanelor inactive de cele active fiind in Germania – 31,2. Cea mai mica dependenta este in Turcia, de 10,8, iar in Polonia este de 19,0. Media la nivelul UE 27 a fost in 2010 de 25,9.

„Recensamantul nu va face sa arate decat ceea ce se stia deja: Romania este in bejenie. Sunt, aproape, la fel de multi sau putini romani care lucreaza in strainatate, cat sunt si in tara. Romania are cea mai mica rata de ocupare din UE, una de tip african”, a declarat pentru Gandul analistul economic Ilie serbanescu.

El considera ca cel mai important efect al recensamantului din acest an este ca el va arata ca, de fapt, nu este corect cand guvernantii spun ca 40% din populatia activa a Romaniei lucreaza in agricultura.

„Cel mai important efect este ca se va termina cu prosteala care spune ca 40% din populatia ocupata este in agricultura. Cei din mediul rural care conteaza cu adevarat sunt plecati deja din Romania. Aceia pe care UE vrea sa ii «dea afara» din agricultura Romaniei, cei 3 milioane de romani, muncesc deja in strainatate, nu mai sunt in tara”, a mai spus serbanescu pentru Gandul.

Un numar de 2.248.583 de locuinte si 5.504.148 de persoane au fost inregistrate in primele trei zile ale recensamantului, conform unei informari a Institutului National de Statistica (INS).

Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput joi si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here