Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a inaugurat cel mai automatizat laborator din sistemul autohton de sănătate, dotat cu sisteme medicale în valoare de 3,5 milioane de euro, cea mai mare investiție de acest gen din România la ora actuală. Laboratorul Central este primul centru de referință Roche Diagnostic pentru biochimie și imunologie, ceea ce presupune introducerea celei mai performante linii tehnologice pentru această specialitate, cu două instrumente unice în țară: sistemul preanalitic cobas® 8100 și analizorul de imunologie cobas® e801.
Laboratorul Central REGINA MARIA deservește, zilnic, 2200 de pacienți din Rețea și are o capacitate anuală de procesare de 20 de milioane de teste, datorită platformelor complet automate. Laboratorul are o suprafață totală de 2700m², iar amenajarea acestuia a fost realizată în decursul a doar șapte luni.
”Laboratorul Central este un reper tehnologic pentru medicina de profil din România și este construit după aceleași standarde ca orice altă unitate din Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. Investiția în amenajarea spațiului se ridică la aproape 1 milion de euro, la care se mai adaugă valoarea liniei de echipamente medicale, cea mai mare din țară în acest moment. Roche Diagnostic înseamnă inovație și pasiune pentru știință, iar asocierea Rețelei cu aceste valori va avea, cu adevărat, impact în viața oamenilor. Specialiștii din Laboratorul Central au la dispoziție cele mai performante echipamente de diagnostic, unele dintre ele unice în România, ceea ce presupune beneficii directe pentru medicii clinicieni, dar, mai ales, pentru pacienții pe care îi avem în grijă”, menționează Fady Chreih, CEO al Rețelei de sănătate REGINA MARIA.
Cea mai performantă linie de biochimie și imunologie: beneficii multiple pentru pacienți
Sistemele tehnologice din acest departament formează, în sine, un mic laborator echipat cu platforme inovatoare pentru diagnostic in vitro, metodă care influențează peste 60% din deciziile medicilor specialiști. Linia cobas® 8000 are cea mai mare viteză de lucru – 90% dintre rezultate sunt furnizate în aceeași zi – și cea mai mare acuratețe de testare.
”Sistemul preanalitic cobas® 8100 și analizorul de imunologie cobas® e801 sunt primele de acest gen din țară. Linia Roche, în general, presupune beneficii multiple pentru pacienți. Eroarea umană este aproape de zero pentru că fiecare probă intră în circuit cu un cod de bare unic, urmărit permanent în sistemul IT. Platformele Roche au o capacitate de procesare de 4 milioane de teste/an și țin cont și de confortul pacientului pentru că presupun recoltarea de cantități mici de sânge, fără ca acuratețea rezultatului să fie influențată. În plus, pe lângă analizele uzuale, acestea permit și realizarea unor teste speciale, complexe, esențiale în diagnosticarea afecțiunilor oncologice”, explică Olimpia Enache, Chief Operations Officer în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.
Teste unice în medicina de laborator
80% din activitatea unui laborator se desfășoară în cadrul departamentului de biochimie și imunologie, însă aparatura state-of-the-art este utilizată de specialiști și pe alte arii de expertiză. Experiența personalului medical și tehnologia de ultimă generație permit procesarea rezultatelor după metode acreditate internațional:
-
Anatomie patologică: teste unice pentru prevenirea și diagnosticarea cancerului de col uterin (testele Roche CINtec®) și cel mai rapid timp de eliberare a examenului PAP în regim de urgență: 72 de ore;
-
Genetică și biologie moleculară: singurul test ADN HPV de screening primar al cancerului de col uterin acreditat de FDA (Food and Drug Administration, SUA);
-
Microbiologie: metoda spectrometriei de masă, cu cel mai rapid timp posibil de identificare a bacteriei: 2 minute, în 99% din cazuri;
-
Hematologie-coagulare: platforme complet automate prin care se realizează, printre altele, peste 27.000 de hemoleucograme în fiecare lună.