Rezervele valutare ale BNR au scazut in august la 30,954 miliarde euro, de la 32,141 miliarde euro la finele lunii iulie, dupa plata primei rate catre FMI aferenta acordului stand-by incheiat in 2009.
In august au avut loc intrari de 1,142 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, arata BNR, intr-un comunicat.
Iesirile au totalizat 2,329 miliarde euro, reprezentand plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv prima rambursare de capital si dobanda in data de 6 august in suma de 728,62 milioane echivalent euro in cadrul Acordului Stand-by cu Fondul Monetar International), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, si altele, potrivit sursei citate.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2012 au fost de 35,352 miliarde euro, fata de 36,554 miliarde euro la 31 iulie.
Platile scadente in septembrie in contul datoriei publice si public garantata denominate in valuta insumeaza 132,25 milioane euro.
Romania a platit la inceputul lunii august catre FMI prima rata aferenta acordului incheiat in 2009, urmatoarele transe fiind programate pentru 6 noiembrie si 21 decembrie. imprumutul va fi rambursat complet la inceputul anului 2016.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la 6 august ca BNR a obtinut profit din rambursarea primei transe din imprumutul de la FMI si ca inca realizeaza castiguri din orice eventuala vanzare de euro datorita mediei la care a cumparat.
Romania a obtinut in prima parte a anului 2009 un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM si alte institutii financiare internationale. Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat in 2011. Guvernul a continuat relatia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de 5 miliarde euro, care va expira in 2013, si ar putea incheia inca un acord, tot pe doi ani. (MEDIAFAX)