Reziduurile din Ungaria ar putea ajunge sambata in Romania, la Bazias

0
723
dunare-ungaria

dunare-ungariaAutoritatile din Mehedinti s-au reunit, joi, intr-o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, pentru a stabili masurile care trebuie luate in cazul poluarii din Ungaria, acestea afirmand ca reziduurile toxice ar putea ajunge sambata in Dunare, la intrarea in tara la Bazias.

La Prefectura Mehedinti s-a intrunit Comitetul pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte ISU, Sistemul de Gospodarire a Apelor, societatea de apa si sanal Secom din Drobeta Turnu Severin, Garda de Mediu si reprezentanti ai Prefecturii.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti, Adrian Draghici, in urma masuratorilor care au fost facute si a analizelor probelor luate din Dunare s-a ajuns la concluzia ca reziduurile toxice decantate in Ungaria ar putea ajunge sambata la intrarea in tara la Bazias (judetul Caras-Severin), motiv pentru care la Drobeta Turnu Severin este nevoie de masuri pentru evitarea pe cat posibil a poluarii, avand in vedere ca municipiul este alimentat cu apa din Dunare.

Conform acestuia, de la Bazias fluxul toxic ar putea ajunge la Drobeta Turnu Severin in 40 de ore.

Fluxul toxic provocat de noroiul rosu deversat in urma unui accident industrial in Ungaria a atins joi dimineata Dunarea, amenintand ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depaseste usor valorile normale, a anuntat un oficial din cadrul Administratiei apelor, relateaza AFP.

Potrivit unui oficial din cadrul Administratiei apelor, esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata „un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 la suta si 9,07 la suta”, in timp ce valoarea normala este de 8 la suta.

Fluxul toxic provenit de la noroiul rosu deversat dintr-un rezervor al unei uzine de alumina din orasul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) a trecut din Raba in Dunare la scurt timp dupa ora 06.30 GMT (09.30 ora Romaniei), la Gyor.

Catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria ameninta tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Volga, in special flora si fauna.

Acest accident fara precedent in Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, intre care o fetita in varsta de 14 luni, peste 120 de raniti si trei disparuti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here