Avocatul Poporului (AP) a facut o ancheta in cazul Institutului Cantacuzuino, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.
„De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – in dilutii – produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al AP remis, marti, agentiei MEDIAFAX.Potrivit Avocatului Poporului, aceasta situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor.
„Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP.
Avocatul Poporului a precizat ca a solicitat de aproximativ doua saptamani informatiile necesare, insa nu a primit niciun raspuns de la Institutul Cantacuzino.
Mai mult, arata Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sanatatii si alte autoritati publice „cu mare responsabilitate in societatea romaneasca” nu au acordat sprijin AP, desi aceasta este o obligatie prevazuta de Constitutie.
Totodata, Avocatul Poporului a precizat ca in luna februarie a avut o intrevedere cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, care insa a ramas fara niciun rezultat, „in timp ce situatia vaccinurilor s-a agravat continuu”.
„Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative”, a subliniat Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a precizat ca a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Stiinte Medicale, solicitand presedintelui institutiei sa organizeze o dezbatere pe aceasta tema.
„Aceste discutii si dezbateri le consideram si avem speranta ca vor fi benefice pentru clarificarea necesitatii producerii vaccinurilor in cauza, al caror numar se ridica in prezent la circa 300”, a adaugat sursa citata.
In opinia Avocatului Poporului, neindeplinirea de catre Institutul Cantacuzino a unor conditii impuse de Uniunea Europeana trebuie sa fie imputata celor care aveau sarcini in acest sens.
„Credem ca este necesar ca Ministerul Sanatatii sa ia masurile de rigoare cat mai urgent, iar intre acestea ar trebui sa se regaseasca si imbunatatirea managementului Institutului Cantacuzino. Aceasta atitudine a Ministerului Sanatatii este necesara si fata de situatia sociala din interiorul Institutului Cantacuzino”, se mai arata in comunicatul citat.
Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la incetarea producerii vaccinurilor, precizand ca, in final, fata de situatia grava care s-a creat va trebui sa emita o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor.
Situatia de la Institutul Cantacuzino Bucuresti va fi rezolvata in cateva zile, a spus, in 11 aprilie, ministrul Sanatatii, Ritli Ladisalu, precizand ca nu poate face deocamdata un anunt privind o posibila schimbare a directorului institutiei, pe care o cer sindicalistii.
Ministrul a precizat ca stie despre faptul ca liniile de productie de la Cantacuzino sunt blocate si ca institutul nu va putea fabrica vaccinuri.
„Cautam solutii. Productia de vaccin antigripal din iarna a fost un esec, iar statul trebuie sa recupereze banii pentru vaccinul produs”, a mai spus Ritli
Intrebat daca cineva doreste sa desfiinteze institutul, ministrul a raspuns negativ.
„Nu cred ca exista cineva care doreste desfiintarea institutului. Evolutia a fost dezastruoasa. Sper sa gasim formula potrivita pentru redresarea institutului”, a adaugat Ritli, precizand ca Institutul Cantacuzino este in coordonarea Minsterului Sanatatii.
Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, intrucat acesta ar refuza sa faca achizitii, iar toate liniile de productie fiole sunt inchise.
Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arata, intr-un memoriu remis agentiei MEDIAFAX, ca director general interimar Radu Dorel Lucian a fost repus in functie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sanatatii, dupa ce, in 2009, a fost inlocuit de la conducerea institutiei, pentru management defecutos.
„Radu Dorel Lucian a mai fost director general in perioada 2005-2009, fiind inlocuit la sfarsitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC”, se precizat in memoriul semnat de liderul organizatiei, Dumitru Viezureanu, vicepresedintele Monica Balteanu si secretarul Viorica Rusu.
In primul mandat al lui Radu Lucian, respectiv din 2007, au inceput sa se desfiinteze ariile de productie, fara ca membrii comitetului de directie sa aduca obiectii sau solutii alternative, au mai spus liderii de sindicat.
Potrivit sindicalistilor, si in actualul mandat, directorul general nu-si indeplineste obligatiile si nu-si asuma responsabilitatile pe care le implica aceasta functie. Sindicatul sustine ca directorul nu asigura conditiile corespunzatoare de lucru pentru salariati, prin refuzul de a semna documentele necesare achizitionarii materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare etc. Toate ariile de productie si fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt inchise nefiind autorizate de ANM (Agentia Nationala a Medicamentului), au mai spus sindicalistii. (Mediafax)