Riscurile operationale ale bancilor dupa criza financiara

0
950
bani, inflatie, preturi

bani-echilibristicaStirbirea reputatiei, frauda angajatilor si incapacitatea de a retine cei mai buni oameni sunt cele mai importante trei riscuri sub controlul bancilor, releva un raport al celui mai mare broker de asigurari din lume, AON, prezentat marti seara in cadrul conferintei „Atentie, riscurile nu sunt in criza”,

organizat de AON Romania si Institutul Bancar Roman in Bucuresti.
Studiul pune pe primele trei locuri intr-un top 10 al riscurilor globale, aflate sub controlul bancilor sau nu, incetinirea cresterii economice, schimbarile legislative si disponibilitatea capitalului.

„Despre riscuri se vorbeste de obicei atunci cand se produc, desi atunci este tardiv. Studiul AON arata ca industria financiara percepe o crestere accentuata a riscului operational dupa declansarea crizei in 2008, situatie valabila si in Romania”, a spus Valentin tuca, directorul AON Romania Broker de Asigurare.
Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, sustine ca industria bancara se indreapta spre o schimbare a modelelor de business, iar riscurile sunt in crestere.

„S-au format doua grupe mari de bancheri. Pe de o parte sunt bancherii care au aruncat pe piata produsele toxice, care au creat securitizari, pe de alta parte sunt bancherii comerciali, care au suportat efectele negative. Industria financiara, a produselor derivate, a ajuns la 600 trilioane de dolari, de 9-10 ori mai mult decat PIB-ul global. Lumea va fi de acum martora unui tsunami de reglementari globale, iar pentru bancheri etica si profesionalismul vor fi doua cuvinte cheie”, a spus Rares.

Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a spus ca, in conditiile in care contextul financiar a devenit tot mai dificil, bancile din tarile afectate de risc suveran prezente pe piata romaneasca sunt atent urmarite de Banca Nationala.

„Nu au fost mari schimbari in structura depozitelor si miscarea acestora pana acum la bancile pe care le supraveghem mai cu atentie. Sucursalele din Romania ale acestor banci au solvabilitate peste medie si lichiditati egale cu media sistemului. Datoria pe termen scurt nu creste, scadentele se mentin si par rezonabile in conditiile actuale”, a spus Dragulin. El a mai spus ca in acest moment conditiile Romaniei de accesare a fondurilor externe sunt destul de bune. CDS-ul, asigurarea de default care masoara perceptia investitorilor despre riscul tarii, se ridica la 431 de puncte de baza (4,31%), fata de 441 in cazul Sloveniei si 380 in cazul Bulgariei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here