Mii de români din diaspora îşi doresc să înceapă o afacere în România cu fonduri oferite de Uniunea Europeană prin programul „Diaspora Start-Up”. Finanţarea oferită de Ro-Win este nerambursabilă şi poate ajunge până la 35.000 de euro, în funcţie de proiectul depus.
Pentru a uşura procesul de aplicare, Ro-Win – Succes în România, unul dintre administratorii de granturi europene, a lansat „Ghidul Antreprenorului pentru Diaspora Start-Up”, o sinteză a tuturor cerinţelor şi etapelor prin care trebuie să treacă cei care îşi doresc să aplice la acest tip de finanţare.
„Birocraţia este principalul obstacol pe care îl văd românii din diaspora în deschiderea unei afaceri în România. Lipsa surselor de finanţare ocupă locul al doilea, la mare distanţă de alţi factori. Noi le putem rezolva ambele probleme. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cei interesaţi trebuie să poată aplica cu uşurinţă, indiferent de programul pe care îl aleg. Acesta este motivul pentru care am creat Ghidul.” a declarat Mihai Zânt, Managing Partner Reviro.
În primele luni ale anului echipa Ro-Win a avut o serie de întâlniri cu români din Franţa, Belgia, Germania, Suedia, Danemarca sau Marea Britanie. Cei mai mulţi au cerut o astfel de sinteză deoarece documentaţia este amplă, iar condiţiile de eligibilitate par complicate la prima vedere.
„Ne-am întâlnit cu români care locuiesc în multe oraşe europene, de la Paris sau Londra până la Nantes sau Manchester. Toţi vor să construiască un business în România, însă îşi doresc să fie sprijiniţi. Ghidul este una dintre modalităţile noastre de a-i sprijini, alături de cursul de antreprenoriat şi o serie de webinarii, resurse pe care le oferim gratuit.” a adăugat Mihai Zânt.
Ghidul Antreprenorului aduce clarificări privind procesul de aplicare, astfel încât cei interesaţi vor putea parcurge cu uşurinţă documentaţia, sistemul de punctaj al proiectelor înscrise, care sunt cheltuielile şi domeniile de activitate eligibile, precum şi alte informaţii de care are nevoie un român de peste hotare care vrea să deschidă o afacere în România.
Ghidul Antreprenorului pentru Diaspora Start-Up poate fi descărcat gratuit de pe https://www.ro-win.ro/ghid/
Pentru a obţine finanţarea aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicanţii vor realiza un plan de afaceri.
Toti absolvenţii vor putea opta să-şi înscrie planul de afaceri construit pe parcursul celor 3 luni în concursul de proiecte iniţiat de Ro-Win ca parte a programului de finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. 36 dintre absolvenţii cursului vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile la adresa https://www.ro-win.ro/curs-online-de-antreprenoriat/
Ro-Win – Succes în România este un proiect de finanţare nerambursabilă şi suport de peste 45.000 de euro, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Ro-Win va oferi 36 de granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă un curs online de formare antreprenorială, servicii de mentorat și consiliere, în valoare de peste 10.000 euro, oferite în parteneriat cu Impact Hub Bucharest. Partenerii proiectului sunt: Grupul EDUCATIVA, Asociaţia Reviro, Impact Hub Bucharest şi GEA Strategy & Consulting.
Despre partnerii proiectului Ro-Win
Grupul EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale care dezvoltă proiecte în domeniul educațional și oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională. În ultimii 12 ani, echipa EDUCATIVA a ajutat peste 10.000 de tineri români să meargă la studii în străinătate, organizând de două ori pe an RIUF (Romanian International University Fair) și oferind servicii de consiliere educațională prin EDMUNDO, UNIVERSALIO și EDMERICA.
Asociația REVIRO lucrează cu unele dintre cele mai importante companii din România pentru a identifica joburi interesante și provocatoare pentru persoane care au studiat sau au lucrat în străinătate. Prin organizația REVIRO, tineri care au fost educați la universități prestigioase din afara țării s-au întors cu succes acasă, în companii multinaționale de top (Google, McKinsey, Coca Cola, Amazon, EY, P&G, Teach for Romania etc.), start-up-uri și ONG-uri cunoscute și ambițioase.
Impact Hub Bucharest este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunităţi globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding.
GEA Strategy & Consulting, membră a Grupului Civitta Internațional din iunie 2017, este o companie activă de peste 10 ani pe piața din România, specializată în servicii de consultanță strategică și pentru dezvoltare, cu accent pe inovare și antreprenoriat, care oferă inclusiv asistenţă în vederea inițierii de afaceri.
Proiectul este co-finanțat din Fondul Instrumente Structurale 2014-2020, prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3 ‘Locuri de muncă pentru toți’