Rolul bibliotecilor publice in dezvoltarea comunitatilor locale

0
1163

Biblioteca Nationala a Romaniei a organizat o conferinta de presa in care s-a discutat despre rolul pe care il au bibliotecile publice in dezvoltarea comunitatilor locale.

La acest eveniment a fost invitata sa participe, alaturi de reprezentanti ai Bibliotecii Nationale, ai Ministerului Culturii si ai Programului Biblionet, doamna Renate Weber, membru al Parlamentului European.

Aceasta initiativa a aparut ca urmare a dorintei Bibliotecii Nationale a Romaniei de a contribui la identificarea si promovarea modelelor de bune practici in bibliotecile publice din Romania, dar si a problemelor cu care acestea se confrunta, a metodelor de dezvoltare sustenabila menite sa ajute bibliotecile in efortul de a ramane institutii relevante pentru comunitate.

in acest sens, institutia noastra s-a alaturat programului Public Libraries 2020, o initiativa de advocacy a Fundatiei Reading & Writing la nivelul institutiilor Uniunii Europene. Scopul initiativei este acela de a sublinia importanta bibliotecilor publice pentru indeplinirea unora dintre obiectivele de dezvoltare pentru Europa 2020. Prin asigurarea accesului la informatie si la dezvoltarea de abilitati, bibliotecile publice sunt parteneri esentiali in a oferi egalitate de oportunitati tuturor.

Astfel, in perioada 17-18 februarie 2015, doamna Renate Weber a fost invitata sa viziteze doua biblioteci din judetul Sibiu – Biblioteca Oraseneasca din Avrig si Biblioteca Comunala din Marpod. Bibliotecile au dovedit inca o data ca isi redefinesc rolul, devenind un actor esential in dezvoltarea comunitatii, un loc de intalnire, un partener in educatie, un promotor al culturii, pastrandu-si in acelasi timp functia traditionala de conservare a patrimoniului cultural local.

„Zilele acestea am descoperit o lume spectaculoasa, oameni inimosi si foarte dedicati profesiei de bibliotecar. Am descoperit biblioteci mici, reinventate in centre comunitare pentru locuitorii lor de toate varstele”, a declarat doamna Renate Weber. De asemenea, aceasta si-a aratat entuziasmul fata de initiativele bibliotecilor publice care au devenit liante intre membrii de toate varstele ai comunitatilor mici. „Constat o data, si inca o data, ca Romania profunda este mult mai frumoasa decat Romania care se vede la televizor”, a continuat doamna europarlamentar.

”Bibliotecile publice sunt parteneri seriosi si implicati in activitatea comunitatilor in care-si desfasoara activitatea. … Speram ca discutiile despre bibliotecile publice si despre rolul acestora sa continue, sa reusim sa punem bibliotecile pe agenda factorilor de decizie si sa ne reintalnim cu rezultate cat mai bune in scurt timp”, a declarat doamna Claudia serbanuta, Manager Interimar al Bibliotecii Nationale a Romaniei.

In Romania, bibliotecile publice contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale pe care le servesc

Din cele 2.853 de biblioteci publice din Romania, in urma programului Biblionet 2.283 sunt echipate cu computere si alte echipamente, precum si cu acces gratuit la Internet pentru public. 80% dintre ele se afla in zonele rurale.

In ultimii 7 ani, 3.500 de bibliotecari au fost instruiti in folosirea computerului si in oferirea de servicii si asistenta pentru utilizatorii din comunitatile in care acestia activeaza.

Mai mult de 2,8 milioane de romani folosesc biblioteca publica si 1 milion dintre ei si-au exprimat interesul de a participa la cursuri gratuite de folosire a computerului, in cadrul bibliotecilor publice.

Incepand cu anul 2010, peste 600.000 de romani au folosit pentru prima data internetul la biblioteca publica.

In 2012, 34% dintre utilizatorii serviciilor de acces gratuit la computere si Internet au fost ajutati sa realizeze activitati legate de cautarea unui loc de munca in biblioteca.

In perioada 2011-2014, mai mult de 400 de biblioteci publice din comunitati mici si mijlocii au ajutat 16.000 de fermieri sa-si depuna online cererile pentru subventiile agricole. Acest lucru a adus mai mult de 205 milioane de dolari inapoi in comunitati si in economia rurala locala.

In ultimii 2 ani 25.000 de romani au beneficiat de cursuri nonformale de educatie financiara in cadrul bibliotecilor publice, urmare a unui parteneriat cu VISA Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here