Romania a lansat o provocare deschisa Rusiei. Basescu nu e un lup singuratic

0
701
site-rusia-pravada

site-rusia-pravadaSite-ul pravda.ru a publicat, luni, un comentariu referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu, notand faptul ca „Romania a lansat o provocare deschisa Rusiei” dar si ca presedintele Traian Basescu nu este „un lup singuratic”, iar Rusia nu va putea sa nu-l ia in considerare.

Pravda.ru reaminteste intr-un material publicat luni ca un „scandal diplomatic major” izbucnit intre Romania si Rusia a pornit de la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la 22 iunie, prin care acesta „a justificat practic participarea tarii sale de partea lui Hitler la razboi impotriva Uniunii Sovietice”. Publicatia face o trecere in revista a evenimentelor istorice din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, scriind ca „la 22 iunie 1941 trupele romanesti, impreuna cu cele germane, au trecut frontiera in URSS ocupand mai tarziu parti considerabile din Moldova si Ucraina, inclusiv Odesa si Nikolaev”. „Basarabia (partea principala a Moldovei) si regiunile ucrainene Cernauti si Odesa au devenit parte a Romaniei iar unitatea administrativ-teritoriala speciala a Transnistriei a fost creata pe restul teritoriului ocupat”, noteaza publicatia citata.
Autorul reaminteste ca regiunile au fost restituite URSS prin pactul Ribbentrop-Molotov dar si ca in Bucovina majoritatea populatiei a fost intotdeauna formata din ucraineni in timp ce toate celelalte teritorii ocupate din Ucraina sau Transnistria nu au apartinut niciodata „Romaniei (principatelor Moldova si Valahia)”.
„Acum, presedintele Traian Basescu a incercat sa intoarca lucrurile pe dos. Vorbind, la 22 iunie, la postul B1TV, el l-a absolvit pe maresalul Antonescu de faptele de acum 70 de ani”, scrie autorul comentariului, care citeaza afimatiile presedintelui si considera ca acestea au justificat actiunile maresalului Antonescu.
Publicatia citata mai scrie si ca presedintele Traian Basescu, prin declaratiile sale, nu l-a condamnat pe Antonescu pentru deportarile evreilor si romilor si noteaza ca Traian Basescu s-a referit la regele Mihai cu formula „sluga la rusi”. „Poate s-a referit la faptul ca, dupa razboi, Mihai a renuntat la tron si a fost distins cu ordinul sovietic al Victoriei”, comenteaza autorul materialului. Acesta considera „surprinzator” faptul ca reactia diplomatilor rusi la aceasta „declaratie strigatoare la ceruri” a presedintelui roman a avut loc abia la 30 iunie. „Totusi, ea (reactia rusilor, n.red.) a fost in mod justificat foarte dura”, adauga sursa citata, care aminteste declaratiile purtatorului de cuvant ale MAE rus Alexander Lukashevich, dar si faptul ca diplomatii romani au caracterizat limbajul Moscovei drept „nepotrivit”.
„In mod evident, realizand ca s-a depasit limita, Ministerul roman de Externe a decis sa reduca intensitatea emotiilor”, mai scrie pravda.ru, reamintind ca MAE roman a notat in comunicatul prin care a raspuns autoritatilor de la Moscova ca Bucurestiul este pe deplin deschis unui dialog cu partea rusa pentru clarificarea situatiei.
Sursa citata adauga insa ca in seara zilei de 30 iunie, „Basescu a vorbit din nou”. „El a inceput sa speculeze ca Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Romaniei i s-au luat teritoriile ocupate in 1918, a fost condamnata de parlamentele roman si rus”, mai scrie pravda.ru, reluand declaratia sefului statului care a spus ca nu mai exista Uniunea Sovietica.
„Cuvintele lui Basescu ar fi putut fi lasate sa treaca neobservate daca am fi discutat cu un politician marginal dintr-o tara ca Andorra sau Kiribati. Totusi, Romania este o tara mare, puternica, cu 22 de milioane de locuitori, membra NATO si UE, aflata la granita cu doua state membre ale CSI – Moldova si Ucraina. in urmatorii ani, elemente de aparare antiracheta se vor afla pe teritoriul sau. Basescu nu este un lup singuratic. El are o protectie politica puternica, iar Rusia nu va putea sa nu-l ia in considerare”, mai scrie pravda.ru.
Publicatia mai noteaza si faptul ca „speculatiile pe subiecte istorice sunt demult parte integranta a politicii externe a Romaniei”. De asemenea, reia o parte din declaratiile facute in trecut de presedintele Basescu referitoare la Pactul Ribbentrop-Molotov si la apartenenta Moldovei.
Totodata, publicatia comenteaza faptul ca presedintele ar fi spus in anul 2007 ca s-au distribuit deja 500.000 de pasapoarte romanesti pentru cetatenii moldoveni si mai noteaza ca „liderul roman, lasand la o parte toate regulile diplomatice, a intervenit cu tupeu in problemele interne ale Moldovei”, cand, in aprilie 2009, s-a pozitionat deschis de partea opozitiei de la Chisinau de la acel moment, care pierduse alegerile in fata comunistilor.
„Logica lui (n.red. a presedintelui Traian Basescu) este clara: opozitia (din R.Moldova, n.red.) de atunci, in prezent alianta aflata la guvernare, militeaza deschis pentru unificarea cu Romania si considera ca limba moldoveneasca ar trebui sa se numeasca limba romana. In mare parte datorita lui Basescu au avut loc atunci (n.red. dupa primul scrutin din R.Moldova, din luna aprilie 2009) noi alegeri iar puterea de la Chisinau a fost preluata de oameni care, intr-un mod sau altul, s-au focusat pe Bucuresti”, mai comenteaza sursa citata.
Publicatia mai mentioneaza distribuirea de pasapoarte romanesti in zone vecine din Ucraina si interventia publica in problemele Moldovei, apreciind ca este vorba despre „o provocare la adresa Europei de dupa razboi” dar si ca: „Presedintele roman nu a facut niciodata atat de deschis declaratii in favoarea aliatilor nazisti. Totusi, el a avut nenumarate declaratii si actiuni provocatoare”. Pravda.ru mai noteaza si faptul ca „«Europa civilizata» asista in tacere la vorbele si faptele lui Basescu”. „Diplomatii rusi nu reactioneaza intotdeauna la declaratiile oficialului de la Bucuresti sau reactioneaza deseori cu intarziere. Oricum, in acest caz Romania a lansat o provocare deschisa Rusiei. Aceasta este o combinatie intre o lovitura adusa memoriei istorice si politicii contemporane, dar si o lauda publica a aliatului nazist. A lasa aceasta declaratie fara consecinte cu greu poate fi considerata o optiune. Reactia tardiva a Ministerului rus de Externe este putin probabil sa fie una suficienta pentru ca Basescu nu este singurul care face astfel de declaratii”, conchide publicatia citata. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here