Romania a primit cea de-a treia transa de imprumut de la UE, de 1,15 mld. euro

0
960
uniunea-europeana

uniunea-europeanaUniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 mld. euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit.

 

UE a platit joi, 1,15 miliarde de euro Romaniei, ceea ce reprezinta a treia transa a programului de asistenta a balantei de plati acordata Romaniei in mai 2009. Plata celei de-a treia transe urmeaza evaluarii pozitive de catre Comisie a implementarii de catre autoritatile romane a programului de politici economice din cadrul pachetului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat emis joi de Comisia Europeana (CE).

Potrivit reprezentantilor CE, masurile de consolidare fiscala agreate cu autoritatile in mai si iunie au fost puse in aplicare asa cum a fost prevazut. in plus, autoritatile au luat alte masuri pentru a compensa pentru cresterea economica mai slaba. Astfel, sub politicile curente si presupunand o executie bugetara riguroasa, Romania ar trebui sa atinga tintele de deficit pentru 2010 si respectiv 2011 (7,3 % si 4,9 % din PIB in termeni ESA). Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar sub 3 % din PIB in 2012. Totodata, au fost realizate progrese bune in ceea ce priveste celelalte reforme din program, care reprezinta conditionalitati pentru celelalte transe ale imprumutului UE. Astfel, o reforma majora a sistemului de pensii a fost recent adoptata de parlament, iar un consiliu fiscal independent a fost creat pentru a imbunatati cadrul de politici fiscale. Guvernul s-a angajat sa ia alte masuri pentru a ameliora absorbtia fondurilor UE si pentru a combate evaziunea fiscala.

De asemenea, in comunicatul CE se mai spune ca autoritatile sunt pe cale sa puna ultimele retusuri normelor de aplicare a legii salarizarii unice. Legea salarizarii unice este o legislatie cheie pentru a asigura ca salariile din sectorul public sunt pe o traiectorie sustenabila.

„Masurile luate de Romania reprezinta un important pas inainte pentru a restaura stabilitatea macroeconomica si o pozitie fiscala sustenabila. in viitor va fi crucial sa se asigure ca masurile de consolidare fiscala raman in vigoare si ca efectele lor nu sunt anulate de alte politici. in plus, autoritatile trebuie sa continue sa puna in aplicare in mod riguros reformele agreate in contextul programului de asistenta multilaterala”, se mai arata in comunicat.

Romania a mai obtinut, din imprumutul total de 5 miliarde euro de la Uniunea Europeana, doua transe, in valoare totala de 2,5 miliarde euro, ceea ce face ca, in prezent, Romania sa fi incasat 3,7 miliarde euro din acest imprumut. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here