Începând cu 1 noiembrie a.c. România se înscrie în grupul select al țărilor avansate din punctul de vedere al diseminării informațiilor statistice care au îndeplinit cerințele de aderare la Standardul FMI Special de Diseminare a Datelor (SDDS-PLUS).
Prin acesta, așa cum transmite Departamentul de Comunicare al FMI, datele României sunt preluate și publicate în Buletinul Informativ al Standardelor de Diseminare, ceea ce atestă capacitatea statisticii oficiale românești de a produce în timp util date fiabile și cuprinzătoare în măsură să reflecte evoluțiile economice și financiare într-un mediu de integare continuă. Salutând această reușită, directorul Departamentului Statistică al FMI, domnul Louis Marc Ducharme a subliniat că “diseminarea noilor seturi de date în cadrul SDDS Plus va fi de neprețuit în promovarea unei înțelegeri mai profunde și a unor evaluări cu un grad mai ridicat de informare, ale performanței sectorului financiar din România, a legăturilor transfrontaliere și financiare precum și a vulnerabilităților economiei la șocuri”.
Standardele de Date au fost introduse în practica Sistemului de Diseminare dezvoltat de FMI în urmă cu peste două decenii pentru a spori transparența datelor provenite din țările membre și pentru a promova sisteme statistice solide , inițial prin SDDS (1996) și ulterior, prin SDDS Plus (2012) și Sistemul General Îmbunătățit de Diseminare a Datelor (e-GDDS – 2015). Detalii despre inițiativele FMI privind Standardele de Date pot fi găsite în Disemination Standards Bulletin Board (DSBB)/ https://dsbb.imf.org/