Romania, considerata alaturi de alte cinci state UE, in dificultate din cauza imprumuturilor

0
693
steag-ue

steag-ueProiectul de motiune de rezolutie privind descarcarea de gestiune a CE pentru exercitiul financiar 2010, dezbatut in prezent de Comisia de control bugetar a PE, face trimitere la un numar de state, printre care Romania,

care au intrat in acorduri de imprumut cu CE si care sunt in dificultate.Informatia a fost facuta publica, luni, de Ovidiu Ispir, membru al Curtii Europene de Conturi.

„In aceasta saptamana in Comisia de Control Bugetar se dezbate proiectul de motiune de rezolutie pentru descarcarea de gestiune a Comisiei pentru exercitiul financiar 2010. Dupa ce se aproba, documentul de descarcare se prezinta PE in sesiune plenara dupa care se aproba. Documentul prevede o serie intreaga de recomandari, care de fapt au caracter imperativ. (…) Un aspect semnificativ apare in cadrul sectiunii dedicate legaturii dintre bugetul Uniunii si criza economica si bugetara unde se afla si o nedorita referire la Romania. Se reaminteste ca sase state membre – Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Portugalia si Romania – sunt in prezent considerate state in dificultate, deoarece primesc sprijin financiar sub forma de imprumuturi pentru echilibrarea balantei de plati”, a spus Ispir.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca suma imprumutata va fi supusa auditului in viitor, Ispir a explicat: „Toate fondurile care provin de la UE sunt sub incidenta controlului. (…) Curtea nu si-a propus sa faca lucrul acesta pana acum pentru ca imprumutul a fost acordat relativ recent. inca nu s-au produs efectele scontate. De regula, noi auditam proiectele finalizate sau atunci cand exista zone de risc ridicat si ne permitem sa alocam resursele noastre umane si nu numai pentru asemenea operatie. Acest imprumut in opinia noastra este o tranzactie a UE, o acordare de bani pentru a echilibra balanta de plati. imprumutul este rambursabuil. Daca CEC va ajunge in situatia de a verifica, are nevoie de o evaluare preliminara ca in situatia respectiva este o zona de risc”.

„In fiecare an facem audit financiar. Posibil ca intr-un esantion din viitor sa intre si un imprumut pentru ca este o tranzactie. si atunci, in momentul in care ni s-ar deschide niste oportunitati de audit in continuare pentru ca zona respectiva este extrem de vulnerabila, accentuam prin misiunile noastre de auddit si ne stabilim o misiune separata, un audit de performanta spre exemplu”, a mai spus Ispir. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here