Romania nu se confrunta cu o criza reala a medicamentelor. Antibiotece Iasi poate furniza citostatice ieftine, a declarat Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau

0
739
medicamente-sanatate-tratamente

medicamente-sanatate-tratamenteMinistrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, vineri, ca medicamentele citostatice ieftine, „care nu prezinta interes comercial pentru producatori” si din aceasta cauza „aprovizionarea este discontinua”, vor fi procurate prin intermediul Antibiotice Iasi.

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, in judetul Arad, unde a facut o vizita la unitati sanitare, ca la nivelul aprovizionarii cu citostatice „nu sunt probleme majore”. „Sunt cateva medicamente ieftine, care nu prezinta interes comercial pentru producatori, iar din cauza asta aprovizionarea este discontinua, dar de ani, nu de acum”, a declarat Ritli. Ministrul a spus ca s-a incercat aprovizionarea prin Unifarm, insa s-a constatat ca institutia nu poate face plati anticipate, cum cer  distribuitorii de medicamente.

„Unifarm are limitele ei, pentru ca este o institutie coordonata de Ministerul Sanatatii si nu poate sa plateasca anticipat, iar firmele respective cer plata anticipata, chiar daca este volum mic sau sunt medicamente ieftine. Am implicat Antibiotice Iasi, care din punct de vedere financiar poate derula mai usor asemenea proiecte si care va usura procurarea acestor medicamente”, a spus ministrul. Ritli a afirmat ca in Romania „nu exista o criza reala a medicamentelor”. „In ultimul timp a fost discutia cu analgezicele. in urma cu doua saptamani s-a retras o tableta, dar in acel moment mai erau pe piata sapte sau opt medicamente cu efecte similare. Nu mai vorbim ca erau zeci de mii sau o suta de mii de fiole de morfina, inclusiv in rezervele Ministerului Sanatatii”, a spus Ritli.

El a afirmat ca „nu era niciun motiv de alarma retragerea unui singur medicament, a unei singure tablete, a unei singure molecule”. „Niciun bolnav nu a suferit si, daca s-a intamplat undeva, nu avea voie sa sufere de durere pentru ca aceste medicamente, cu alta denumire,
erau pe piata”, a adaugat ministrul. Ministerul Sanatatii a identificat 34 de medicamente care fac parte din protocoalele terapeutice, in special cele oncologice, dar care au un pret foarte mic si nu prezinta interes comercial din partea furnizorilor, creand disfunctionalitati in asigurarea schemelor de tratament. In ultima luna, tot mai multi bolnavi dar si medici au reclamat lispa unor medicamente citostatice ieftine necesare in tratamentul diferitelor forme de cancer.

Atat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si Ministerul Sanatatii au promis ca vor cauta solutii pentru achizitia produselor oncologice ieftine. Printre masurile anuntate se numara contracte ferme cost-volum cu producatorii unici si implicarea Unifarm in achizitia medicamentelor oncologice ieftine pe care companiile nu vor sa le mai importe. In urma problemelor aparute in aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici, premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut, in 23 februarie, Ministerului Sanatatii sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta Guvernul a alocat, din Fondul de rezerva, o suma totala de 750.000 de lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici.

Medicamentele morfinice vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si pacientilor, desi au existat unele discontinuitati in aprovizionare, dupa ce la sfarsitul anului trecut Mundipharma a decis restrangerea activitatii de reprezentare directa in Romania, au spus reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe inasprirea considerabila a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica  romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea nesustenabila a nivelului de taxare. (Mediafax)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here