“Romania poate renaste, dar nu cu acest guvern!” – considera analistul economic Dumitru Pelican

0
882
pelican

pelicanA mai trecut o vacanta! Romanii ar trebui sa fie mai relaxati, acum?
  Da, a mai trecut o vacanta peste Romania, dar probabil ca acum, in luna septembrie, romanii incep sa simta efectele masurilor de austeritate! Acum, cand deja constata ca au luat primele salarii

 micsorate. Dar incepe anul scolar, vin alte cheltuieli si vor simti austeritatea mai apasat in sezonul rece, cand – desi a promis domnul Boc ca va gasi solutii pentru subventia la gigacalorie – deocamdata nu ne-a spus si din ce va face acest lucru. si vor veni facturi-soc la intretinere, cu 200% mai scumpe!
 
Sa ne asteptam la alte masuri de austeritate? Pana unde se poate strange cureaua?
  Buna intrebare! Recent, intr-o emisiune televizata, intrebam si eu acest lucru, pentru ca presedintele Traian Basescu, la depunerea juramantului de catre cei sase noi ministri, a transmis un mesaj clar: vor urma noi masuri de austeritate! Majoritatea tarilor europene incep sa iasa din recesiune, dar noi ne cufundam intr-o alta recesiune, partea a doua a V-ului si se vorbeste despre un nou acord cu FMI. Ma intreb: este un nou acord sau un nou imprumut? Ma tem sa nu fie un nou imprumut, pentru ca acest lucru ar impovara Romania pe 50 de ani de acum inainte! in tot acest timp, aratati-mi, va rog, o singura masura de resuscitare a economiei, de investitii. si-atunci, ne intrebam: unde poate ajunge suportabilitatea romanilor?

S-a cerut reducerea cheltuielilor…
 si ce s-a facut? Se spune ca de 20  de ani tot reformam sistemul medical si l-am… « reformat » atat de « bine » ca medicii sunt platiti asa cum sunt platiti si pleaca in strainatate! Mie mi se pare ca sanatatea este cel mai important sector al unei societati. Nu ai voie sa spui ca nu ai bani pentru sanatate sau ca reduci cheltuielile aici. La noi, spitalele sunt deteriorate in mare parte. Daca nu procedezi la dezinfectarea lor si daca nu le inchizi dupa 20 de ani de folosinta pentru sterilizare totala, nu ai facut nimic. Intri cu o boala si iesi cu alte 2 – 3. Sistemul romanesc de sanatate este subfinantat. Vrem sa facem din spitale asezaminte sociale? Despre asta e vorba! Daca nu sunt bani, atunci sa avem curajul sa spunem ca trebuie sporit procentul alocat sanatatii pe contractul de munca si n-ar fi nici o tragedie. Pentru asta, putem creste impozitul, dar sa stim ca acei bani vor fi utilizati doar in sanatate! Sanatatea nu poate fi tratata asa cum a fost tratata de guvern, pentru ca e o problema de sanatate a natiunii. Iar o alta chestiune urgenta este cea a invatamantului, care si el este subfinantat. Nu poti avea ceea ce numim “schimbul de maine”, daca profesorii sunt platiti prost…

O masura care s-a luat a fost reducerea personalului bugetar…
  Aici nu trebuia generalizat, pentru ca sunt cateva domenii unde nu poti reduce: in sanatate, in sectorul politiei nationale si in Ministerul Muncii. in schimb, se putea reduce drastic in administratiile locale, pentru ca acolo sunt localitati care au 200.000 de mii de locuitori, dar sunt 800 se salariati la primariile respective.
 
Ce se mai poate face, in acest moment?
  Daca ar exista vointa politica sa se reduca evaziunea fiscala cu numai doua procente, un calcul simplu arata ca s-ar aduce in bugetul statului doua miliarde! si se stiu foarte bine zonele in care sunt cele mai mari evaziuni fiscale: la tigari – un miliard de euro; la produsele agricole – se spune ca se ajunge la cinci miliarde. Dar evaziune mai este si in alte sectoare: vami, gaze, motorina, petrol, alcool. Am fi naivi sa credem ca putem estompa total economia subterana, dar o putem diminua. Problema este alta: nu cumva aceasta evaziune fiscala implica si anumite forte politice? A doua masura care poate fi facuta: controlul asupra risipei banilor publici! Cate investitii fara sens s-au facut doar pentru firmele clientelare? E un fel de « furt calificat »! O alta mare greseala a guvernului a fost ridicarea tva-ului la 24%. S-a estimat ca vor fi incasari suplimentare la bugetul de stat, dar s-a constatat – chiar dupa prima luna – ca incasarile au scazut! Pentru ca, in perioade de criza economica, orice bir in plus duce la cresterea muncii la negru si – implicit – a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, nu s-a facut mai nimic pentru accelerarea fondurilor europene. De ce? Suntem tara care a atras cele mai putine fonduri europene. 

Care este sansa Romaniei ?
  sansa Romaniei este schimbarea! Toate partidele care au guvernat pana acum au avut sfere de influenta, au avut grupuri economice pe care le+au favorizat – asta nu se poate nega – dar niciodata sistemul clientelar n-a fost atat de pregnant reliefat in Romania, ca acum. Acum, sistemul de « prietenie » a fost dus la « perfectiune », cu ghilimelele de rigoare!

Romania poate renaste?
  Poate renaste, dar nu cu acest guvern! Membrii Cabinetului actual sunt prizonierii grupurilor economice, care trebuie sa-si recupereze investitiile facute in campanii. Acum, nu putem vorbi doar de incompetenta guvernului, ci si de obligatii mari care au fost pierdute de sub control…
Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here