CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania, informeaza Mediafax.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj.
Anterior, in luna iulie, presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a declarat ca grupul ceh va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro).
CEZ a investit peste 1 miliard de euro in Romania, potrivit companiei.
CEZ are in Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalata de 600 MW, cea mai mare din Romania pentru acest tip de productie a energiei.
Grupul ceh a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat firma de distributie a energiei Electrica Oltenia. CEZ a avut anul trecut in Romania un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
Cifra de afaceri a CEZ in Romania a urcat de la 1,7 miliarde de lei in 2011 la 1,9 miliarde de lei anul trecut.