Actionand in acord cu Grupul Visegrád, Romania, care a preluat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene la inceputul lunii ianuarie, a reintrodus dispozitii privind standardele duble utilizate de companiile multinationale de alimentatie publica intr-un proiect de pachet de masuri impotriva practicilor comerciale neloiale.
Ministrul Agriculturii din Ungaria, István Nagy, impreuna cu omologii sai din celelalte state din Visegrád (Republica Ceha, Polonia si Slovacia), si-au exprimat nemultumirea la o reuniune a ministrilor agriculturii din Bruxelles, in decembrie, dupa ce Austria care a detinut presedintia rotativa a Consiliului UE, a eliminat prevederile din pachet, a informat agentia ungara de stiri MTI.
In dupa-amiaza zilei de 9 ianuarie 2019, ministrul Petre Daea a convocat o videoconferinta cu presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru de la Bruxelles, experti din cadrul Unitatii pentru Pregatirea Consiliului Presedintiei UE, precum si secretari de stat si directori generali din structurile implicate in procesul de exercitare a Presedintiei Consiliului UE.
Aceasta a avut ca scop analiza activitatii desfasurate pana in prezent pe baza programului lunar, mai exact stadiul in care se afla acestea in etapa premergatoare Consiliului AgriFish, care va avea loc in data de 28 ianuarie a.c.
Pe parcursul videoconferintei au fost abordate aspecte ce vizeaza procedurile ce trebuie urmate cu privire la Practicile Comerciale Neloiale si Regulamentul privind Bauturile Spirtoase.
In cadrul Pachetului legislativ Politica Agricola Comuna – post 2020, s-au analizat: dosarul privind Planurile Strategice, Regulamentul nr.1306/2013 privind Finantarea, Managementul si Monitorizarea PAC si Regulamentul 1308/2013 privind Organizarea Comuna de piata a produselor agricole (OCP, precum si corespondenta cu Secretariatul General al Consiliului).
Au fost demarate activitatile concrete pe grupe de lucru, la cele 29 de dosare europene