Romania si Bulgaria sunt reticente sa privatizeze companiile ineficiente de teama concedierilor

0
773
private

privateRomania si Bulgaria sunt reticente sa privatizeze companiile ineficiente care inghit in fiecare an fonduri de stat de ordinul sutelor de milioane de euro de teama ca vor fi urmate de concedieri masive.Compania bulgara de termoficare Toplofikatsia Sofia a devenit un exemplu notoriu

de deturnare de fonduri, dupa ce seful acesteia a fost concediat in 2006, in urma dezvaluirilor ca a folosit banii furnizorului de energie termica pentru instalarea de scaune pentru masaj si jacuzzi in biroul sau, precum si pentru comandarea unor branzeturi frantuzesti de lux.

Toplofikatsia a acumulat dupa 2007 pierderi de 60 de milioane de euro si datorii de 270 de milioane de euro.

Bulgaria si Romania, ale caror economii s-au contractat cu 5%, respectiv 7% in 2009, au nevoie de fonduri si investitii straine pentru acoperirea deficitelor bugetare si a decalajelor fata de tarile vecine.

Privatizarile precedente au dus la cresterea somajului, iar guvernele actuale, nepopulare, sunt reticente fata de vanzarea companiilor de stat.

Pastrarea acestor companii va costa ambele tari circa 0,8% din PIB, sub forma de subventii, numai in 2011, potrivit calculelor Reuters.

In Bulgaria, datoriile si imprumuturile garantate de stat totalizeaza peste un miliard de euro.

Potrivit FMI, companiile de stat din Romania costa statul 5% din PIB, respectiv circa 6,5 miliarde de euro, sub forma de datorii.

„Blocarea privatizarilor si a concesiunilor conduce doar la pierderi pentru companii si bugetul de stat si nu creeaza conditii propice pentru investitii”, a declarat Blenika Dzhelepova, analist la Centrul pentru Dezvoltare Economica din Bulgaria.

Bulgaria a obtinut anul trecut din privatizari numai 25 milioane leva (17,5 milioane dolari), fata de tinta de 200 milioane leva, iar analistii anticipeaza noi amanari ale programului.

Companii precum operatorul feroviar BDZ primeste subventii mari, dar datoriile sale sunt de 270 milioane euro.

In Romania, ultima mare privatizare a fost oferta publica initiala a Transgaz din 2007.

Statul roman are nevoie urgenta de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar, iar FMI exercita presiuni pentru vanzarea unor participatii la companii de stat, in special in domeniul energiei si cel al transporturilor, noteaza Reuters.

In plan sunt vanzarea de participatii la Petrom, Transelectrica, Transgaz si Romgaz, care au fost amanate de mai multi ani.

„Privatizarea reprezinta o problema de vointa, depinde de atitudinea guvernului”, a declarat Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital.

Intr-o analiza separata a Reuters se arata ca economiile Bulgariei si Romaniei vor ramane in anii urmatori in urma celorlalte state din Europa Centrala, din cauza coruptiei, birocratiei si a efectelor prabusirii pietei imobiliare.

Alti factori care vor impiedica cele doua tari sa recupereze decalajul economic sunt lipsa reformelor, a infrastructurii si deseori a fortei de munca specializata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here