Romania va avea un Registru National de Franciza, care va monitoriza afacerile in sistem, si o unitate-pilot in care, timp de un an, francizorul va testa si definitiva tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in franciza, potrivit unui proiect de Lege care modifica Ordonanta 52/1997 privind regimul juridic al francizei, adoptat miercuri de Guvern.
„Registrul National de Franciza are rolul de monitorizare a afacerilor in sistem de francizs si de evidentiere a datelor statistice utile. In acest fel, antreprenorii romani de succes vor fi încurajati sa isi francizeze afacerile, iar francizorii straini sa isi extinda retelele in tara noastra, crescand, astfel, probabilitatea ca un numar mai mare de intreprinzatori romani sa fie atrasi sa dezvolte afaceri in regim de franciza„, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificarile si completarile ulterioare, Asociatia Romana de Franciza va infiinta Registrul National de Franciza. Francizorii din Romania au posibilitatea de a inregistra documentul de dezvaluire de informatii (DI) in Registrul National de Franciza in mod gratuit, se mai arata in comunicatul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
In unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testeaza si definitiveaza tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in sistem de franciza. Astfel, francizatul va prelua o afacere verificata, fiindu-i mai usor sa dezvolte un business dupa un model functional, in lipsa unei experiente antreprenoriale anterioare, explica sursa citată.
„Asadar, exista un potential extrem de mare de afaceri prospere ce pot fi lansate pe piata, iar o firma in regim de franciza ar putea reprezenta una dintre cele mai bune solutii de dezvoltare a unui business la inceput de drum, avand in vedere valoarea mica a investitiei. De aceste oportunitati pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation si anticipam o concurenta mult mai mare, comparativ cu anul trecut, in randul intreprinzatorilor care, in mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai multi ani”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Stefan Radu Oprea.