Romania va decide Strategia Dunareana!

0
1314

România va exercita, în perioada 1 noiembrie 2018 – 1 noiembrie 2019, Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), urmare a deciziei celor 14 state membre ale SUERD.

MAE

MAE

„Cu sprijinul premierului Mihai Tudose, România a obținut susținerea celorlalte state membre pentru preluarea acestui mandat important pentru țara noastră, care va coincide cu preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, materializând astfel una dintre prioritățile noastre în context european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Începând cu 1 ianuarie 2018, România va deveni deja parte a Trio-ului de Președinții SUERD, alături de Bulgaria, care deține în prezent Președinția și Ungaria, care a exercitat acest mandat până la 1 noiembrie 2017. În cadrul Trio-ului, România va putea să contribuie la elaborarea și pregătirea documentelor și a reuniunilor SUERD.

„Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o inițiativă de succes a României la nivel european, iar noi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare. Exercitarea Președinției SUERD presupune asumarea de către partea română de responsabilități, în cadrul unui proces de implicare și coordonare pe mai multe paliere. Îndeosebi, aceasta va permite României promovarea la nivel european și regional a temelor și inițiativelor de interes pentru statele din regiunea Dunării, precum și prezidarea reuniunilor și obținerea consensului între statele membre“, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Pe durata mandatului, România va organiza, în colaborare cu Comisia Europeană și cu Programul Transnațional Dunărea, o reuniune a Forumului Anual al SUERD, cu participarea oficialilor din statele membre și a reprezentanților Comisiei, ai instituțiilor europene de profil și ai societății civile. De asemenea, România va găzdui în această perioadă o reuniune a miniștrilor Afacerilor Externe dedicată guvernanței SUERD, va organiza și conduce două reuniuni ale coordonatorilor naționali din statele membre ale SUERD, reuniuni ale coordonatorilor Ariilor Prioritare și ai Grupurilor Directoare, precum şi alte evenimente tematice cu participarea coordonatorilor celor unsprezece arii prioritare ale SUERD și ai Autorității de Management a Programului Transnațional Dunărea.

România, prin ministerele de profil, coordoneaza trei arii prioritare SUERD: navigabilitate (împreună cu Austria), turism și cultură (împreună cu Bulgaria) și riscuri de mediu (împreună cu Ungaria). Între temele principale pe care țara noastră le va promova pe perioada Președinției SUERD menționăm: înființarea Punctului Focal pentru Asistență Tehnică / Danube Strategy Point, crearea unor sinergii între stakeholderii din regiunea Dunării și Comisia Europeană în dezvoltarea clusterelor și consolidarea cooperării și interacțiunii între entitățile participante la SUERD și alte stratgeii macroregionale ale Uniunii Europene.

În perspectiva preluării Președinției SUERD, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în calitate de instituție cu rol coordonator la nivel național pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a demarat în luna septembrie 2017 o amplă campanie de informare la nivelul celor 12 județe dunărene despre oportunitățile de finanațare pentru proiecte derulate în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Seminariile sunt organizate cu participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a Coordonatorului Național SUERD și a experților din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Cercetării și Inovării, respectiv a reprezentanților autorităților publice locale. Ministerul Afacerilor Externe profită de ocazie pentru a mulțumi Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Crețu, membrilor delegației României din Parlamentul European, reprezentanților Parlamentului României și celorlalte instituții publice pentru sprijinul oferit în realizarea acestui obiectiv.

Informații suplimentare

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele 4 macro-strategii existente la nivelul UE, co-inițiată de România și Austria, lansată în 2011, reprezentând un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale și teritoriale a macro-regiunii dunărene. Ca și celelalte macro-strategii UE, SUERD a fost concepută pe baza principiului celor trei „NU” – fără noi fonduri, fără noi instituţii şi fără noi reglementări. În lipsa unui instrument financiar special dedicat sprijinirii proiectelor sub cupola SUERD, acestea au fost realizate prin valorificarea fondurilor europene deja existente (cu precădere Programul Transnațional Dunărea sau Programele Operaționale din România). La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here