Nicaieri nu-i mai bine ca acasa. Cu dorul de familie in suflet, dar si cu speranta ca pana la urma tot aici se pot imbogati, unii dintre romanii plecati la munca in strainatate se intorc in tara si isi investesc economiile.
Pentru ca vor sa obtina profit cat mai repede, ei se orienteaza spre turism si alimentatie.”Chaussons aux pommes, mini croissant, pain aux raisins, pain au chocolat”, asta gasiti in centrul Clujului la „Boulangerie-Patisserie” si nu la Paris, cum probabil credeati.
Patronii localului sunt David si Dana, doi soti care au lucrat peste 10 ani in Franta. Culmea, nu intr-o cofetarie, ci in constructii. Insa au strans bani frumosi si pentru ca le-au placut specialitatile frantuzesti au vrut sa vanda asa ceva si in tara. Au gasit un partener de afaceri si au pornit la drum. Afacerea lui David i-a ajutat si pe altii sa se angajeze.
La Bistrita, un alt roman intors din strainatate vinde gazon pentru gradini si parcuri. Paul Majer a inceput de jos: acum 8 ani s-a dus in Spania sa culeaga capsune si portocale. Apoi a ajuns in America unde a lucrat la o firma de amenajari interioare. A investit 100.000 de euro si spera sa scoata pofit in cel mult doi ani.
Sorin Sancraian din Baia Mare a fost dealer auto in Austria. Acum s-a gandit sa isi sporeasca economiile facute acolo daca se apuca de turism.
Analistii pietei cred ca romanii investesc in tara nu neaparat din patrotism, ci pentru ca aici s-au ieftinit terenurile si cladirile. Deocamdata, acestea sunt doar cateva exemple fericite.
Majoritatea celor plecati in strainatate se multumesc sa isi ia un apartament si se intorc in vest fara sa isi puna inca problema intoarcerii acasa. (Sursa: incont.ro)