Românii vor să lucreze în afară, dar să învețe în țară

0
1092

 

Românii plecați din țară continuă să învețe, dar aleg programele desfășurate în limba maternă  care pot fi accesibile de la distanță. Statistica realizată în anul 2021 de către agenția de formare profesională Cursuri Creative, arată că, din cei peste 1000 de cursanți formați anul acesta, aproape 20% au fost români plecați din țară, care au ales să urmeze un curs la distanță, pentru a-și continua pregătirea profesională și a se adapta mediului de lucru din țările în care se află. Cei mai mulți cursanți au venit din Germania, UK și Austria. Motivul pentru care aleg o variantă de training la distanță sunt costurile mai reduse decât în alte țări și lipsa barierelor de limbă în predare.

În 2021, cursurile de pregătire în domeniul utilizării calculatorului, dar și cele de nișă precum floristică, agricultură ecologică sau organizare de evenimente au fost preferate de mulți români care își desfășoară activitatea în alte țări. Potrivit agenției de training, cele mai căutate domenii sunt cele care le oferă participanților posibilitatea de a învăța online, asistat de un trainer și sunt finalizate cu o certificare valabilă pe teritoriul Uniunii Europene.

Față de 2020, numărul de participanți din alte țări s-a dublat.

Românii caută o modalitate de a rămâne conectați la piața muncii și a dobândi abilități noi, dar încă au o nesiguranță legată de limbă. Ei preferă să urmeze un program de pregătire în limba maternă, care le oferă o certificare recunoscută în țările în care activează. Ajunși în străinătate, mulți români se angajează în domenii în care nu au o pregătire completă, de aceea aleg programe de specializare de scurtă durată, dar care le pot rezolva problemele funcționale pe care le întâmpină în actualul loc de muncă” spune Bianca Preda, managerul agenției de training Cursuri Creative.

Tendința nu este una nouă, dar în 2021 a fost evidentă prin creșterea semnificativă a numărului de participanți din alte țări. În funcție de țările în care se află, cele mai căutate cursuri au fost:

  • Utilizarea calculatorului. Obținerea unui Permis European de Conducere a Calculatorului (ECDL) a fost o prioritate pentru românii care se angajează pe posturi de operator calculator sau care presupun prelucrarea unor baze de date. Permisul ECDL, recunoscut în 1000 de țări, le-a permis acestora să facă dovada aptitudinilor de utilizare a calculatorului, fără testări ulterioare.
  • Cursuri de agricultură bio. Mulți dintre participanți vor să activeze în agricultură, în special pentru consumul propriu și apoi pentru a avea un venit stabil dintr-o activitate care să nu presupună munca într-un birou. Cursul de agricultură ecologică este, după 8 ani de la lansarea lui, preferat de foarte mulți români care își doresc să se întoarcă și să se stabilească în afara marilor centre urbane.
  • Cursurile de antreprenoriat. 30% dintre cursanții din alte țări spun că se gândesc la posibilitatea de a se întoarce în țară să înceapă o afacere proprie. Lipsa cunoștințelor în domeniu îi aduce la cursuri care explică, pas cu pas, ce înseamnă începerea unei afaceri. Cei mai mulți dintre ei consideră că înființarea unei firme în altă țară este un proces cu mult mai simplu față de România. Aceștia vor să înființeze restaurante, florării sau să ofere servicii pentru comunități mici.
  • Cursuri de E-commerce. Cea mai frecventă soluție pe care o găsesc cei plecați în afara țării este să creeze un site pe care să vândă produse din România în țara în care s-au stabilit.

 90% din persoanele care participă la cursuri de ecommerce nu au experiență în acest domeniu, dar identifică oportunități în alte țări. În general, ei știu prețurile de producție și de vânzare din România și le compartă cu cele din alte țări. În plus, gestionarea unei afaceri online de mici dimensiuni poate fi făcută într-un program flexibil, după ce își termină activitățile cotidiene. Cursurile de e-commerce îi ajută să își stabilească un buget correct pentru începerea unei afaceri online și le dă reperele de care au nevoie pentru promovarea acesteia a mai precizat managerul agenției de cursuri.

Agenția estimează că în 2022 va crește numărul de participanți care participă la cursurile de perfecționare, în condițiile în care accentul se va pune în continuare pe o digitalizare a activității și o nevoie foarte mare de a rămâne competitivi pe piața muncii din țara de reședință.

Cursuri Creative este o agenție de formare profesională cu 11 de ani experiență în domeniu. Portofoliul său este format dintr-un număr de aproximativ 40 de programe de formare profesională, cele mai multe dintre ele fiind acreditate de Ministerul Educației sau alte instituții internaționale precum Fundația ECDL sau International School of Communication din Marea Britanie.

Programele de training oferite țintesc rezolvarea problemelor funcționale în activitatea profesională, oferă un sprijin în conturarea proiectelor de afaceri și îmbunătățesc comunicarea în mediul digital. În ultimii doi ani, agenția a livrat 90% din toate programele sale în format live online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here