Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, efectueaza permanent controale in piete, supermarket-uri si la producatori, in vederea prelevarii de probe din legume precum ceapa verde si salata, pentru determinarea reziduurilor de pesticide.
Primele rosii romanesti din acest an, din cadrul Programului de sprijin pentru tomate, au fost de asemenea analizate, in scopul determinarii reziduurilor de pesticide.
Pentru cele 125 probe prelevate si transmise pentru analize, au fost eliberate buletine pentru 86 probe, acestea fiind lipsite de reziduuri de pesticide, restul probelor aflandu-se in curs de finalizare a determinarilor de reziduuri.
Mentionam ca prelevarea probelor pentru controlul reziduurilor de pesticide se face conform Ordinului MAPDR nr.1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator, pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide.
Analizele de laborator sunt realizate in concordanta cu sistemul de asigurare al calitatii ISO 17025/2005 prin metode ACREDITATE RENAR.
Autoritatea Nationala Fitosanitara asigura consumatorii ca produsele agroalimentare existente pe piata la aceasta ora sunt sigure pentru consum si ca produsele de protectie a plantelor sunt folosite exclusiv in scopul mentinerii sanatatii plantelor.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes sporit pentru depistarea la timp si eliminarea eventualelor neconformitati legate de depasiri ale reziduurilor de pesticide din fructe si legume, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.