Rusia foloseste noua relatie cu Ucraina pentru a-si reafirma influenta asupra R.Moldova

0
737
mold-ucraina

mold-ucrainaRusia pare sa foloseasca noua sa relatie cu Ucraina pentru a-si reafirma influenta asupra Republicii Moldova, o fosta republica sovietica, comenteaza RFE/RL in pagina electronica.

 

„Rusia isi demonstreaza puterea in problema Transnistriei, aratand (Republicii) Moldova, dar si Statelor Unite si Uniunii Europene, ca ea este cea care hotaraste cum va fi solutionata problema transnistreana”, a declarat Vlad Spinu, un reprezentant al Fundatiei Moldova, cu sediul la Washington. Spinu afirma ca in pofida faptului ca declaratia este scrisa in termeni vagi, pentru a parea neutra si ca ar sustine formatul actual al negocierilor, aceasta este indreptata impotriva Guvernului moldovean.

Presedintii rus, Dmitri Medvedev, si ucrainean, Viktor Ianukovici, au cerut, intr-o declaratie comuna, prezentata cu ocazia vizitei presedintelui rus la Kiev, la 17 mai, ca regiunii proruse transnistrene sa-i fie acordat de urgenta un „statut special”. incalcand practicile diplomatice, declaratia se refera la Transnistria si la Republica Moldova ca la doua entitati diferite, lucru interpretat de unii analisti drept o recunoastere oficiala a regiunii separatiste din Republica Moldova.

Un alt analist, Anneli Ute Gambanyi, din cadrul Institutului german pentru Probleme Internationale si de Securitate, cu sediul in Berlin, este de aceeasi parere cu Spinu, afirmand ca Moscova vrea sa se foloseasca de Transnistria pentru a se amesteca in afacerile interne ale Republicii Moldova si a-si mentine prezenta militara in regiune. „Mingea este acum in terenul Uniunii Europene, dar mai ales a Statelor Unite”, a declarat Gabanyi. „Vom vedea daca vor fi capabili sa aiba o pozitie ferma, si cum va reactiona Rusia la aceasta”, a continuat ea.

Premierul moldovean, Vlad Filat a raspuns declaratiei lui Medvedev si a lui Ianukovici afirmand ca „orice participare activa” a mediatorilor este binevenita, dar cerand Rusiei sa ajute la solutionarea conflictului prin retragerea trupelor sale din Transnistria. De asemenea, inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, si-a exprimat, intr-un comunicat sustinerea fata de „principiile fundamentale ale suveranitatii si integritatii teritoriale” ale Republicii Moldova.

Insa, expertii sustin ca, in opinia moldovenilor, Occidentul este mai degraba interesat de o ameliorare a relatiilor cu Rusia, din considerente energetice, decat de posibile tensiuni cu Moscova, in incercarea de a proteja valori pe care le impartaseste cu foste republici sovietice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here