Rusia se pregateste de transformari majore la nivel global si cumpara aur

0
751
aur-metal-pret

aur-metal-pretPresedintele rus Vladimir Putin consolideaza rezervele de aur ale Rusiei cat de repede poate, inaintea uneia din cele mai importante transformari a ordinii mondiale din ultimele sute de ani, care ar putea fi marcata de conflicte de proportii.

Potrivit organizatiei Consiliul Mondial al Aurului, Rusia si-a crescut de peste doua ori rezervele de aur in ultimii cinci ani, potrivit portalului MarketWatch.

Putin a profitat de criza financiara pentru a forma a cincea mare rezeerva de aur din lume in numai cativa ani si continua sa cumpere aur de circa 500 de milioane de dolari in fiecare luna.

Investitori precum miliardarii George Soros si John Paulson si-au crescut, de asemenea, expunerea pe aur, insa Putin iese in evidenta.

„Nimeni altcineva in toata lumea nu face politca globla la fel de fara scrupule ca Putin, un om care a furat un inel de Super Bowl de la proprietarul New England Patriots, Bob Kraft, cand acestia s-au intalnit in urma cu cativa ani in Rusia”, scrie Brett Arends, jurnalist la Wall Street Journal si MarketWatch.

Aurul este cea mai lichida rezerva in „vremuri tulburi sau chiar mai rele”, afirma Arends.

Cel mai important eveniment al timpurilor noastre nu este ca guvernul Spaniei este falit. Este ca Statele Unite, care au dominat economia mondiala timp de mai multe generatii, se afla in relativ declin, se arata in articol.

Potrivit calculelor FMI, SUA ar urma sa piarda pana in 2017 statutul de cea mai mare economia a lumii, in termeni reali, ai puterii de cumparare, in fata Chinei.

„Vom fi primii oameni in 200 de ani care vor trai intr-o lume care nu va fi dominata de Pax Americana sau Pax Britannica. O astfel de schimbare a garzii nu este niciodata pasnica. Declinurile imperiilor Spaniei, Frantei si Marii Britanii au fost toate insotite de conflict. Declinul hegemoniei britanice a fost principala cauza care a dus la Primul si la Al Doilea Razboi Mondial”, afirma jurnalistul.

S-ar putea ca actualul episod sa se desfasoare diferit comparativ cu cele din trecut. Poate China va trece la o societate deschisa si respectarea legii. intr-o astfel de situatie, nu exista niciun motiv ca un investitor sa detina aur, scrie Arends.

„Pe de alta parte, s-ar putea sa intram intr-o era mult mai periculoasa a politicii fortei si concurentei internationale”, avertizeaza articolul.

Nu cu mult timp in urma rezervele de aur se aflau in cea mai mare parte in posesia SUA si a europenilor, care le-au acumulat in timpul secolelor in care au dominat lumea. Aceasta situatie incepe sa se schimbe, China, Arabia Saudita si Rusia fiind acum in top 5 al detinatorilor de aur. tarile din vestul Europei au vandut, iar o inrautatire a crizei ar amplifica acest trend.

in cazul unor tari emergente, aurul are o pondere scazuta in rezervele valutare. Astfel, China, in pofida achizitiilor are doar 2% din rezervele valutare in aur. in cazul Rusiei, insa, procentajul este de 9%.

Aurul se afla in scadere dupa ce a atins un maxim de circa 1.900 de dolari pe uncie in urma cu un an, iar in prezent se afla la circa 1.700 dolari. Declinul pare mai mare decat in realitate din cauza aprecierii dolarului in ultimul an. in euro, uncia de aur se situeaza la 1.343 euro, aproape de recordul de 1.356 euro stabilit in urma cu un an. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here