S-a lansat G-Cloud, alternativa la furnizarea serviciilor de e-Guvernare din Romania

0
1025

Pe 18 octombrie, in cadrul Galei Premiilor de Excelenta Administratie.ro, a avut loc lansarea proiectului  G-Cloud, alternativa la furnizarea serviciilor de e-Guvernare, solutie propusa de parteneriatul NEC Corporation si TeamNet International.

La evenimentul de lansare au participat peste 130 de persoane, primari, viceprimari, prefecti, subprefecti, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai institutiilor guvernamentale, senatori, deputati si reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale administratiei publice din Romania, dar si reprezentanti ai mediului de business.

Valerian Vreme, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, prezent la evenimentul de lansare G-Cloud, a declarat: „Aparitia G-Cloud este o surpriza foarte placuta, urmatoarea perioada va fi una de accelerare a aplicatiilor in cloud. Faptul ca la ora actuala firme romanesti sau firme cu componenta romaneasca  au abordat aceasta problematica  este de bun augur pentru noi.
Din pozitia de Ministru al Comunicatiilor, unul dintre punctele  pe care le-am sustinut a fost si recomandarea facuta tuturor marilor companii sa isi dezvolte centre de date localizate in Romania.”

NEC Corporation, o multinationala japoneza cu peste 100 de ani de existenta, lider in tehnologii IT&C, cu o solida experienta in domeniul Cloud computing si TEAMNET International, un integrator IT important din piata locala, au creat un parteneriat, cu scopul de a dezvolta conceptul de Cloud Guvernamental, G-Cloud.

Proiectul a avut in vedere recomandarea Comisiei Europene, care a definit ca prioritara tehnologia cloud pentru utilizarea acesteia in e-Guvernare, in scopul de a genera economii in bugetele administratiei publice. G-Cloud urmareste sa raspunda nevoilor IT si de aplicatii la nivelul administratiei centrale si locale, printr-o abordare alternativa la solutiile clasice utilizate in prezent.

in speech-ul de prezentare a proiectului, Roxana Banica, G-Cloud Concept Builder, RBA Creator, a scos in evidenta beneficiile implementarii serviciilor oferite de G-Cloud: „Printre avantajele folosirii serviciilor G-Cloud este important sa mentionam faptul ca aceste servicii nu necesita investitii in sisteme IT (hardware si software), ci doar plata unui abonament lunar, iar responsabilitatea bunei functionari a aplicatiilor, actualizarea acestora si eliminarea situatiilor de conflict de licentiere revine furnizorului de servicii G-Cloud. Totodata, prin achizitionarea acestui tip de servicii se elimina problemele legate de lipsa personalului IT din institutiile publice si este posibila predictibilitatea cheltuielilor legate de utilizarea aplicatiilor.”

La finalul prezentarii, Roxana Banica a punctat necesitatea elaborarii cat mai rapide a schemei de certificare pentru furnizorul de servicii cloud de incredere pentru administratia publica din Romania. De asemenea, a evidentiat ca, din perspectiva managerului unei institutii publice, pentru a folosi avantajele tehnologiei informatiei de ultima generatie si a le pune la dispozitia angajatilor institutiei cu scopul de a creste performanta in administratia publica si implicit de a creste gradul de satisfactie a cetateanului, tot ce trebuie sa stii, este sa accesezi portalul www.cloudguv.ro.

Serviciile G-Cloud constau in pachete software pentru angajatii din administratia publica, grupate in functie de nevoile acestora: pachet de lucru zilnic si pachete dedicate activitatilor specifice, ce pot fi achizitionate pe baza de abonament lunar.

„G-Cloud reprezinta de fapt viitorul, pentru ca vine cu o solutie oferita de un parteneriat intre doua companii, dintre care una romaneasca, pentru lucruri care exista in Occident de mai multi ani, lucruri foarte practice, lansate de giganti precum Google sau Microsoft, si, totodata, G-Cloud este o transpunere in realitatea romaneasca a viitorului”, a spus Eduard Lovin, Director Executiv – Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here