Salariul mediu net a crescut in martie cu circa 80 lei. Afla in ce domenii se castiga cel mai bine

0
678
salarii-bani

salarii-baniCastigul salarial mediu nominal net a fost in martie de 1.493 lei, cu 5,6% (79 lei) mai mare decat in luna anterioara, dar cu 1,1% mai mic comparativ cu martie 2010, cele mai ridicate valori inregistrandu-se in fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scazute in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 5.001 lei in fabricarea produselor din tutun si de 839 lei in hoteluri si restaurante , se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.056 lei, cu 5,8% mai mare decat luna precedenta.

in martie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de februarie, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii anuale, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru 1 si 8 martie, tichete de vacanta) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari functie de contracte.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun , 32%, si in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cu 29,8%.

De majorari intre 18% si 21% au beneficiat angajatii din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, iar intre 13% si 15% cei din in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Cresteri ale castigurilor intre 10% si 12% au avut loc si in extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, captarea, tratarea si distributia apei.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea in februarie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cea mai mare reducere, cu 20,8%, a avut loc in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii). De asemenea, in transporturi pe apa, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) s-au operat scaderi intre 5% si 10%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de februarie in invatamant (4,8%) ca urmare a platii cu ora, precum si a sumelor restante din luna precedenta, din unele unitati de invatamant si in sanatate si asistenta sociala (1,4%) pe fondul platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici, din aceste unitati.

in administratia publica s-a inregistrat o usoara scadere a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta (-0,2%).

Fata de iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna martie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 20,5% in invatamant, cu 14,5% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% in administratia publica.

Comparativ cu octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din martie a urcat cu 17,8% in invatamant, 16,3% in administratia publica, respectiv cu 12,8% in sanatate si asistenta sociala.

Indicele castigului salarial real pentru martie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 105%. Raportat la octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here