Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza cu ocazia Saptamanii Nationale a Bibliotecilor, editia a 7-a, urmatoarele activitati:
26-30 aprilie – Porti deschise spre comunitate:
inscrierea gratuita a utilizatorilor la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj.
Organizarea de vizite colective la sectiile si filialele Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj si prezentarea serviciilor si produselor de informare oferite utilizatorilor.
26-30 aprilie – Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj: „O carte pentru fiecare” – actiune de distribuire gratuita vizitatorilor bibliotecii a unor carti primite ca donatii din partea unor edituri si persoane fizice.
27-29 aprilie – Cursul „Bazele Serviciilor Noi de Biblioteca”, la Centrul Judetean de Formare Biblionet, organizat pentru bibliotecarii din judetul Cluj. Acest eveniment face parte din strategia de formare profesionala a tuturor bibliotecarilor inscrisi in programul Biblionet. Cursul este gratuit si este sustinut de formatori din cadrul Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj.
Sediul central, Sectia pentru copii
26 aprilie, ora 10.00
Vizita colectiva in cadrul proiectului „O lume magica in Ludoteca”, participa copiii din grupa mare de la Gradinita „Micul Print”
26 aprilie, ora 17.00
Activitate in cadrul proiectului „Calatori in lumea basmului”
27 aprilie, ora 10.00
Vizita colectiva in cadrul proiectului „O lume magica in Ludoteca”, participa copiii din grupa mare de la Gradinita „Degetica”
27 aprilie, ora 14.30
Vizita colectiva in cadrul proiectului „Scriitori de ieri si de azi”, participa copiii din clasa a V-a de la Liceul Unitarian „János Zsigmond”
28 aprilie, ora 08.30
„Minunata lume a cartilor”
Prima vizita la biblioteca – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, clasa I B
28 aprilie, ora 10.30
„Minunata lume a cartilor”
Prima vizita la biblioteca – Gradinita „Happy Kids”, grupa mare pregatitoare
28 aprilie, ora 16.00
Cerc de origami, coordonatori prof. Tosa Adrian, Ilie Felicia
28 aprilie, ora 17.00
Ora povestilor
29 aprilie, ora 09.00
Vizita colectiva in cadrul proiectului „Orasele lumii”, participa copiii din clasa a III-a de la scoala Caianu
29 aprilie, ora 10.00
Vizita colectiva in cadrul proiectului „Calatori in lumea basmului”, participa copiii din grupa mica de la Gradinita „Micul Print”
Filiala „Traian Brad”
27 aprilie, ora 17.00
Ora povestilor
27 aprilie, ora 18.00
Clubul mamicilor
28 aprilie
“in lumea dinozaurilor“ cu copiii de la Gradinita ”Happy Kids”
29 aprilie, ora 11.00
Bibliotecar pentru o zi – meseria de bibliotecar vazuta prin ochii copiilor clasei a IV-a C de la scoala “Ion Creanga”
Sectia referinte si presa
26-28 aprilie – expozitie tematica cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale
American Corner Cluj-Napoca
27 aprilie, ora 11.00
Lectie deschisa pe teme ecologice: vizionare de film documentar, urmata de discutii referitoare la mesajul filmului si de un atelier de lucru in cadrul caruia vor fi realizate obiecte din materiale reciclabile; participa elevi de la Colegiul Tehnic Energetic
27 aprilie, ora 14.00
Lectie deschisa pe teme ecologice: vizionare de film documentar, urmata de discutii referitoare la mesajul filmului si de un atelier de lucru in cadrul caruia vor fi realizate obiecte din materiale reciclabile; participa elevi de la scoala “Ioan Bob”
28 aprilie
Lectie deschisa pe teme ecologice: vizionare de film documentar si atelier de lucru in cadrul caruia vor fi realizate obiecte din materiale reciclabile; participa elevi de la Grupul scolar “Alexandru Borza”
29-30 aprilie
Expozitie in holul sediului central al bibliotecii, cu cele mai interesante obiecte realizate de elevi in cadrul atelierelor de lucru.
Creionand viitorul
Mesajul domnului Francis Gurry – Director General OMPI
Designul, desenele si modelele sunt implicate in toate aspectele creativitatii umane. Ele dau forma unor lucruri pe care le apreciem, de la produse mestesugaresti pana la aparatura electronica; de la cladiri si biciclete pana la articole de moda si mobilier. S-a spus despre design ca este “inteligenta in forma vizibila”.
Designul, desenul sau modelul este locul in care forma intalneste functia. Este cel care determina aspectul si tuseul produselor pe care le folosim zi de zi – de la obiecte de uz casnic cotidian pana la ultima generatie de computere miniaturizate cu ecran tactil. El este cel care combina utilul cu placutul. El este cel care da stil inovarii.
Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale din acest an celebreaza rolul pe care il au designul, desenele si modelele pe piata si in societate si capacitatea lor de a da forma inovatiei viitorului.
Cunoscute sub numele de “arta industriala”, desenele si modelele industriale ne ofera mijloacele de a face diferenta intre articole produse pe scara larga, ele fac ca un produs sa fie mai atractiv decat altul sau ca un brand sa fie mai de succes decat altul. in spatele fiecarui nou desen sau model sta dorinta de a porni pe un nou drum, de a oferi consumatorului o experienta noua, imbunatatita. Un design bun va face produsele mai prietenoase, mai usor de folosit si mai sigure.
in prezent, in conditiile unei preocupari crescande pentru un mod de viataa ecologic, conceptul de “designing out waste”, ce sustine rolul creatorului in reducerea volumului de deseuri si in reciclarea lor, reprezinta o aspiratie impartasita de tot mai multi creatori. O formula de proiectare sustenabila ar putea contribui la reducerea costurilor de productie si a impactului asupra mediului. Proiectele viitorului vor fi ecologice iar sistemul de proprietate intelectuala ii va ajuta pe creatori sa il realizeze, asigurand protectia desenelor si modelelor originale in dauna copiilor neautorizate si a imitatiilor.
Pe pietele internationale, companiile au nevoie sa obtina pentru desenele si modelele lor o protectie rapida si necostisitoare in mai multe tari. Sistemul Haga de inregistrare internationala a desenelor si modelelor industriale – care simplifica acest proces – a cunoscut anul trecut o crestere de 30% la nivelul cererilor internationale.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale 2011, OMPI reuneste guverne, organizatii, scoli si intreprinderi din intreaga lume pentru a-i sarbatori pe designeri, pe creatorii de desene si modele, care sunt cei care ne creioneaza viitorul.
Biroul de presa
27.04.2011