„Saptamana portilor deschise” pentru promovarea invatamantului profesional in sistem dual, la sediul istoric al CCIB

0
723

In perioada 2-8 aprilie 2015, la sediul istoric al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, situat in str. Ion Ghica, nr. 4, sector 3, Camera bucuresteana si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) organizeaza „Saptamana portilor deschise pentru promovarea invatamantului profesional in sistem dual cu durata de minimum 3 ani”.

„Dorim ca aceasta initiativa sa se dovedeasca a fi un pas constructiv si eficient in directia asezarii la aceeasi masa a formatorilor de forta de munca, a angajatorilor si a celor aflati in cautarea unei meserii care sa le asigure o existenta sigura si decenta. Cred cu tarie ca invatamantul profesional in sistem dual cu durata de minimum 3 ani reprezinta o solutie buna pentru rezolvarea deficitului de forta de munca pe care Romania il are de cativa ani buni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in deschiderea evenimentului.
Cu aceasta ocazie, Ionel Florian Lixandru, inspector scolar general al ISMB, Liliana Toderiuc, inspector scolar general adjunct la ISMB, Stelian Victor Fedorca, coordonatorul Grupului de lucru Romania-Germania pentru implementarea invatamantului dual profesional in Romania, consilier al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, Rudolf Lukavsky, consilier economic, Sectia Economica a Ambasadei Austriei la Bucuresti, si Constantin Traistaru, fost inspector scolar general al ISMB, au vorbit despre avantajele implementarii sistemului invatamantului dual pentru toti factorii implicati. Vorbitorii au subliniat ca acest sistem de invatamant si-a dovedit viabilitatea in economii dezvoltate (Germania si Austria), existand un interes major pentru preluarea de catre tara noastra a unor astfel de modele de buna practica.

Elementele de noutate ale invatamantului dual constau in faptul ca organizarea, durata, continutul programelor de pregatire si modalitatile de certificare a pregatirii profesionale se stabilesc prin consultarea si cu sprijinul agentilor economici. in opinia presedintelui CCIB: „calificarea camerelor de comert si industrie ca autoritati competente cu rol de a optimiza relatia intre sistemul scolar si nevoia de formare generata de mediul de afaceri, implicarea lor in elaborarea standardelor profesionale si in certificarea profesionala constituie demersuri firesti ale decidentilor.”

Timp de o saptamana, reprezentantii unor companii precum: Porsche Romania, Telekom, tiriac Auto, Radisson, Romaero, Novotel, Billa, Deichmann, Kika, Hervis, Humanic, Hesper, East Electric, Danex, Mobilux, Uzina Mecanica Bucuresti, dar si ai unor institute de prestigiu – INCD pentru Fizica Materialelor, INCD pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, INCD pentru Microtehnologie, INCD pentru Textile si Pielarie Bucuresti, alaturi de profesori ai liceelor tehnologice de profil ii asteapta pe elevii interesati sa invete o meserie la Palatul CCIB, pentru a le raspunde la intrebari legate de sistemul de invatamant dual, dar si de aspecte teoretice si practice legate de diversele meserii pentru care exista solicitari in piata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here