Scade consumul la produsele alimentare de baza!

0
638

Economia Romaniei in 2011 este un subiect care ne priveste pe toti chiar daca putem analiza fenomenul in ansamblul lui chiar daca nu. Implicatiile unor decizii de tip economic, ne vor afecta pe toti intr-o masura despre care o sa avem timp sa vorbim tot acest an caci nu ne asteapta un an roz deloc. Unii spun pentru inceput ca am iesit din criza plecand de la premiza ca economia UE va fi in crestere

in acest an si la nivelul de dependenta pe care-l avem de exterior efectele se vor cedea si in curtea noastra. Pe undeva exista o ratiune care permite o astfel de speranta dar uitam parca mult prea repede de problemele structurale ale acestei economii, uitam mult prea repede de productivitatea si competitivitatea pe care reusim sa o generam. E un pic hazardata speranta asta ca daca in exterior va fi bine, ne va fi si noua bine caci daca nu va fi asa parem doar o natiune la mana altora, un experiment in zona, un laborator economic in care se incearca extinderea limitei de suportabilitate a omului. Mi-e greu sa cred ca suntem doar asta, desi uneori e atat de evidenta chestiunea, incat o pot refuza cu greu.
in primul rand, in acest an Romania se va confrunta cu o restrangere a consumului la produsele alimentare de baza, pe fondul scaderii veniturilor si a cresterii fara precedent a costurilor legate de gaz, petrol, energie electrica. Daca cineva are curiozitatea de a vedea ces-a intamplat la nivel mondial in luna ianuarie va observa o crestere semnificativa a preturilor in zona petrolului brut, in zona graului si a celei aferente produsului numit soia. Aceste doua ultime elemente la care facem referire se vor oglindi in preturile multor dintre alimentele pe care le folosim drept hrana, pentru a ne putea continua evolutia sociala. Sunt voci care afirma ca efectul vizibil va fi doar in zona panificatiei, insa trebuie sa stiti ca furajele care se produc la nivel mondial au drept ingrediente de baza, soia si grau. Lantul ulterior il construiti dumneavoastra, caci nu e foarte greu.

Gaz pe foc

Apoi, tot in acest an, odata cu reformarea statului, multi dintre cei care stateau linistiti cu speranta ca statul e o buna umbrela impotriva crizei vor fi nevoiti sa faca fata unui mediu concurential pe care nu l-au cunoscut inainte. in plus de asta problema reconversiei profesionale ca si strategie generala pentru cei care au parasit sistemul bugetar nu exista la acest moment si nici nu pare sa intereseze foarte tare pe cineva si toate aceste lucruri pe un fond social deja in fierbere nu inseamna altceva decat un plus de gaz pe foc. Costul vietii de zi cu zi va creste si odata cu el starea generala a populatiei in raport cu mediul inconjurator se va schimba in sensul generarii unor convulsii sociale de luat in seama. De fapt, cele 11 luni care au mai ramas din acest an vor fi simbolul pierderii continue a unei stari de stabilitate pe care unii o mai resimteau la sfarsitul anului trecut. Acest aspect este mai ingrijorator decat multi dintre indicatorii macroeconomici care nasc infinite discutii ti analize.
Ca totul sa devina si mai clar gradul de indatorare al acestei tari, adica al fiecaruia dintre noi va creste caci fratilor producem atat de putin incat nu putem decat sa ne imprumutam de pe diverse piese. Am vazut o adevarata veselie legata de faptul ca ultima transa de la FMI nu va mai fi accesata, insa pentru a pune lucrurile intr-o ordine fireasca ar trebui sa stiti ca am fost indrumasi sa ne creditam cu o dobanda superioara fata de cea practicata la nivelul FMI. De fapt, anul trecut, Romania a platit dobanzi pentru datoria externa de ordinul miliardelor de dolari. Cat de datoare a ajuns aceasta tara si totusi inca resursele de naivitate sociala sunt infinite. Va fi un an greu pentru aceasta tara si in dulcele stil clasic ne vom ocupa din nou de pregatirea alegerilor din 2012.
La nivelul economiei globale, expansiunea Chinei, Rusiei, Braziliei, Indiei va fi evidenta si demna de luat in seama pentru anii ce vor urma. Orientarea economiei romanesti catre noile realitati va fi o incercare din care sper sa iesim ceva mai constienti decat suntem acum, de fapt daca cele 11 luni nu vor fi si un prilej de schimbare la nivel de constiinta acest an va fi si el compromis. in ceea ce ne priveste ca natiune avem sansa noastra la un viitor ceva mai bun, tare mi-e teama insa ca nu prea stam sa ne analizam prezentul si ca urmare ceea ce va veni nu va fi deloc roz.

Alin Tomus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here