Scandal de proportii: Cea mai mare banca britanica, acuzata ca a facut afaceri cu firme asociate terorismului

0
744
HSBC

HSBCHSBC Holdings, cea mai mare banca britanica, este acuzata de o subcomisie din Senatul Statelor Unite ca a facut afaceri cu firme asociate terorismului, nu a luat masuri fata de suspiciunile de spalare de bani la operatiunile din Mexic si a „ocolit” sanctiunile impuse Iranului.

Neregulile ar putea servi drept argumente pentru revocarea actului constitutiv al divizie americane a HSBC, potrivit senatorilor, transmite Bloomberg.

Subsidiarele HSBC din diverse parti ale lumii au asigurat organizatiilor teroriste, cartelurilor de traficanti de droguri si altor grupuri de infractori „o poarta” catre sistemul financiar american, a concluzionat Subcomisia Permanenta de Investigatii din Senatul SUA intr-un raport de 335 de pagini, prezentat luni, care cuprinde informatii despre activitatea bancii in ultimii 10 ani, caracetrizata de controale neriguroase.

Legislatorii americani i-au convocat marti la Washington, pentru audieri, pe sefii bancii londoneze.

„HSBC isi infiinteaza o banca afiliata in SUA drept poarta catre sistemul financiar american si permite retelei globale de banci afiliate sa abuzeze de aceasta poarta. Nimeni nu a fost tras la raspundere, ceea ce este dramatic”, a declarat senatorul Carl Levin, presedintele subcomisiei, membru al Partidului Democrat.

Investigatia senatorilor s-a concentrat pe HSBC Bank USA NA, cu sediul la New York, principala baza de operatiuni a HSBC pentru tranzactii si servicii in dolari.

Pe langa Irene Dorner, presedinte si director general al HSBC North America Holdings, senatorii vor sa puna intrebari, in baza raportului, si altor inalti executivi ai bancii, dar si agentiilor guvernamentale americane care nu au impiedicat si sanctionat practicile de care este acuzata institutia financiara.

„Vom admite ca, in trecut, nu am reusit uneori sa respectam standardele la care se asteapta autoritatile si clientii. Ne vom cere scuze, vom recunoaste aceste greseli, vom raspunde pentru actiunile noastre si ne vom oferi angajamentul absolut sa remediem neregulile”, a afirmat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al HSBC, Robert Sherman.

Potrivit raportului, HSBC a ignorat legaturile unor banci-client cu finantarea organizatiilor teroriste. Una dintre aceste banci este Al Rajhi Bank, din Riad, Arabia Saudita, care a primit de la HSBC un miliard de dolari in cash in perioada 2006-2010, reiese din investigatie.

in 2002, HSBC a cumparat cea de-a cincea banca din Mexic, Grupo Financiero Bital, care avea, potrivit senatorilor americani, deficiente grave in privinta prevenirii spalarii de bani. in acea perioada, Bital nu respecta „niciun standard recunoscut privind spalarea de bani”, potrivit unor documente interne ale HSBC, obtinute de anchetatori.

in perioada 2000-2009, HSBC a atribuit Mexicului cel mai relaxat calificativ de risc, „in pofida informatiilor care indicau in mod evident ca Mexicul era o jurisdictie de mare risc in zona traficului de droguri si spalarii de bani”, potrivit raportului subcomisiei. Printre clientii din Mexic ai HSBC se numarau asa-numitele „casa de cambio”, firme de schimb valutar, considerate de Departamentul Trezoreriei din SUA drept centre de spalare a banilor proveniti din traficul de droguri.

Divizia mexicana a HSBC a transferat, in 2007 si 2008, 7 miliarde de dolari in numerar catre subsidiara din SUA a grupului, de departe cea mai mare suma rulata de o subsidiara a bancii, precum si de alte institutii financiare din Mexic, ridicand la momentul respectiv semne de intrebare privind provenienta fondurilor, se arata in raport.

Senatorii acuza banca si ca a incalcat sanctiunile impuse de Departamentul Trezoreriei din SUA asupra Iranului, in incercarea de a izola statul de sistemul financiar global. Documentele interne citate de raport releva ca unii bancheri din SUA ai HSBC stiau ca o parte dintre tranzactiile pe care le efectueaza au legaturi cu Iranul, incalcand embargoul.

Un audit efectuat de Deloitte LLP arata ca 25.000 de tranzactii, in valoare totala de 19,4 miliarde dolari, pot fi asociate Iranului, se spune in raport. Dintre acestea, aproximativ 90% au trecut prin conturile americane ale HSBC fara a fi descrise drept avant legaturi cu Iranul. Senatorii fac referire la tranzactii similare legate de alte state supuse sanctiunilor, precum Coreea de Nord, Cuba, Sudan si Burma.

HSBC a anuntat anterior ca coopereaza cu Departamentul Justitiei din SUA, procuratura din Manhattan, New York, si Rezerva Federala privind posibile incalcari ale sanctiunilor impuse Iranului.

Totodata, banca este implicata intr-o ancheta a Departamentului Justitiei si Fiscului din SUA privind acuzatii ca ar fi incurajat evaziunea fiscala in SUA prin subsidiara din India.

Raportul acuza si OCC, un departament din Trezorerie responsabil de supravegherea subsidiarei americane a HSBC, ca nu a actionat timp de mai multi ani dupa identificarea unor nereguli privind spalarea de bani.

„Cultura HSBC a suferit o poluare generalizata pentru o lunga perioada de timp. Schimbarile recente de leadership sugereaza ca banca este hotarata sa faca curatenie. Acest angajament este binevenit. Supravegherea serioasa din partea OCC este de asemenea esentiala”, a mai spus senatorul Carl Levin.

Oficialul a adaugat ca neregulile de la HSBC ar putea determina autoritatile americane sa revoce actul constitutiv al diviziei din New York.

Banca si-a exprimat in mai multe randuri regretele privind „conduita inacceptabila” din SUA, potrivit directorului general al grupului, Stuart Gulliver. Banca a trecut prin restructurare pentru a prioritiza controalele interne si a crescut numarul angajatilor in aceasta zona de la 200 la 1.000, sustine Gulliver. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here