Scenarii pentru un viitor fără combustibili fosili

0
976

 

 

Ediția din acest an a CEE Climate Community Lab, care vizează sprijinirea inovatorilor din regiunile carbonifere din Europa Centrală și de Est, s-a încheiat. ONG-uri de renume din Polonia, Cehia și România au participat într-un proiect comun numit „Open Mind – we embrace excellence of any kind” și au decis să abordeze provocările unei tranziții echitabile către un viitor sustenabil, prin sprijinirea și implicarea comunităților.

Consolidarea comunităților locale și spijinirea regiunilor carbonifere este obiectivul general al proiectelor dezvoltate de cele trei organizații: Valea Jiului Society, The Civil Affairs Institute și TryMee Clothing, care vor primi fiecare granturi în valoare de 10.000 de euro pentru a-și implementa ideile.

 

„O tranziție cu adevărat echitabilă este un proces în care fiecare voce contează. Schimbarea nu este posibilă fără participarea activă a oamenilor din regiunile carbonifere. Acesta este motivul pentru care am lansat CEE Climate Community Lab, având misiunea de a conecta inovatorii din regiunea CEE, traversând granițele și consolidând eforturile acestora.” – a menționat Joanna Sabat, reprezentanta EIT Climate-KIC.

 

Climate Community Lab este o inițiativă a organizației europene EIT Climate-KIC și a partenerilor: 4CF, Impact Hub și Universitatea din Varșovia. Scopul său este de a sprijini locuitorii din regiunile carbonifere din Europa Centrală și de Est pentru a renunța la combustibilii fosili, precum și de a reuni oameni și organizații care sunt interesate de acțiuni pentru protecția climei în aceste regiuni.

 

“Cu ediția Climate Community Lab de anul acesta nu numai că am reușit să inițiem o colaborare între regiunile carbonifere din diferite țări, dar, mai important, le-am ajutat să se dezvolte pentru a crea scenarii pentru viitor. Aceste tipuri de abilități vor reprezenta baza pentru a crea împreună o nouă realitate, într-o lume fără cărbune”. – a adăugat Anna Sacio-Szymanska, reprezentanta organizației 4CF.

 

În cadrul scenariilor create, autorii proiectelor premiate au plecat de la premisa comună că transformarea oricărei regiuni începe de la comunitatea care locuiește acolo. De aceea, aceștia au propus crearea unor spații de co-working la nivel local, care să stimuleze dezvoltarea unor comunități puternice, capabile să producă schimbări în mediul lor.

 

Câștigătorul din România al grant-ului este Valea Jiului Society, un ONG de dezvoltare locală activ în Valea Jiului din anul 2018. Scopul asociației este de a oferi un cadru de lucru cetățenilor din Valea Jiului, încurajând implicarea acestora în dezvoltarea economică, socială și culturală a zonei și în tranziția echitabilă a regiunii. Principalul proiect al asociației este Valea Jiului Implicată (www.valeajiuluiimplicata.org), o coaliție formată din 21 de ONG-uri locale din Valea Jiului.

 

————————————————————————————————————————–

Despre Climate Community Lab

Climate Community Lab a fost înființat în 2020 la inițiativa EIT Climate-KIC, cu scopul de a conecta indivizi și organizații interesate de acțiuni climatice în Europa Centrală și de Est. Anul acesta, EIT Climate-KIC împreună cu o echipă de organizații partenere – 4CF, Universitatea din Varșovia, IMPACT HUB Praga și IMPACT HUB Bucharest se concentrează pe idei care să sprijine tranziția regiunilor carbonifere către un viitor sustenabil.

 

Despre EIT Climate – KIC

EIT Climate-KIC este cea mai mare inițiativă europeană dedicată combaterii schimbărilor climatice prin inovare. Bazându-se pe o abordare sistemică, reunește cele mai reprezentative grupuri interesate din domeniul climei, din orașe, regiuni și țări europene. Lucrând cu peste 400 de parteneri din sectorul public și non-profit, din mediul academic și mediul de afaceri, EIT Climate-KIC abordează criza climatică generând schimbări profunde în domeniile de activitate care influențează emisiile de gaze cu efect de seră. Agenția a fost fondată în 2010 și este finanțată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT). Având sediul în Amsterdam, EIT Climate-KIC este activ în 39 de țări, cu birouri în 13 dintre acestea.

 

Mai multe informații sunt disponibile pe: climate-kic.org și pe canalele de social media: Facebook, LinkedIn

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here