„Schimbarea permanenta a Codului Fiscal a creat o atmosfera foarte proasta!” – este de parere secretarul general al AOAR, Cristian Parvan

0
634

Prezent la recenta conferinta „SOS – IMM-urile” – organizata de Oxygen Servicii si Mastermind Communications in ciclul “Romania, incotro?”, sub brandul „Cafeneaua  de Afaceri” – secretarul general al  Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, a acordat un scurt interviu, in exclusivitate pentru Grupul de Presa MEDIA BLOC.

Care este perceptia privind omul de afaceri roman?

Noi avem aceeasi perceptie ca si francezii, cu privire la notiunea de „afacere”! in Franta, se accepta mai usor ca a facut avere un fotbalist, decat ca poate face avere un om de afaceri. La noi este la fel. Avem aceeasi perceptie in cultura populara si prezentata in public, permanent, ca sigur nu este in regula cel care face afaceri. Deci, avem o problema de educatie!   

De ce nu vin mai multi investitori straini in Romania?

Seful Misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca una dintre cauze ar fi ca nu avem o structura economica interesanta pentru investitori. Nu cunosc detaliile, nu stiu la ce anume s-a referit dansul, dar daca recomandarea Comisiei Europene este ca – pentru a avea o structura economica „interesanta” – ar trebui sa incepem sa vindem pamanturile catre persoanele fizice din UE, pentru a spori sansele de a veni investitori straini in Romania, nu sunt de acord cu acest lucru si nu cred ca este corect, iar noi sustinem investitorii romani!    

Guvernantii au facut greseli, in legatura cu mediul de afaceri?

Masurile adoptate de Guvern n-au avut menirea, in fapt, sa ajute – asa cum ar fi trebuit – intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania, in aceasta perioada de criza economica. Ma refer aici, de pilda, la conditionalitatile mult prea numeroase, atunci cand s-a acceptat recomandarea facuta de Comisia Europeana, care a propus ca, atunci cand sunt analizate firmele din punctul de vedere al ANAF-ului, sa se vada daca acestea au avut un comportament fiscal corect pana la data de 30 iunie 2008. in cazul in care o companie putea fi incadrata in acest cadru general, ea ar fi trebuit tratata in mod diferit fata de restul firmelor ce au intrat in dificultate. Ei, bine, la noi s-a aplicat aceasta recomandare insotita de niste conditionalitati atat de puternice, incat doar cateva sute de operatori economici au beneficiat de aceasta „filozofie” de abordare! Or, nu poti sa tratezi situatiile intalnite in conditii de crestere economica, la fel cu cele pe scadere cauzata de criza. O alta problema a fost schimbarea permanenta si imprevizibila a Codului Fiscal. Este adevarat ca acest lucru nu a condus la un impact foarte puternic asupra afacerilor, din punct de vedere financiar, dar a creat o atmosfera foarte proasta!

Ce impact a avut asupra mediului de afaceri aparitia sau modificarea unor impozite?

Daca vorbim despre aparitia acelui impozitul minim, trebuie sa se recunoasca faptul ca au avut mari dificultati cele peste 400.000 de firme care au o cifra anuala de afaceri de sub 35.000 de euro! in ceea ce priveste marirea Taxei pe Valoarea Adaugata la 24%, acest lucru ne-a afectat pe toti, asa ca nu se poate spune ca efectul negativ s-a rasfrant cu precadere asupra IMM-urilor.

Care sunt masurile care ar trebui luate de catre Guvern?
La modul general vorbind, trebuie sa acordam o mult mai mare importanta celor care pot realiza ceea ce se numeste „valoare adaugata”! in acest context, trebuie sa ne intoarcem fata catre cei ce reusesc sa acopere cererea interna, cu oferta interna. Aici putem lua exemplul Poloniei, care nu s-a confruntat cu o criza economica majora datorita faptului ca cererea sa interna, in 80% dintre cazuri, a fost satisfacuta de oferta interna. Ori, in acest moment, noi nu putem ajunge la performanta Poloniei nici daca am lua in calcul potentialul agricol al Romaniei, atat de mult discutat.
(Interviu realizat de DANIEL NEGUT)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here