Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, s-a întâlnit cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

0
1239

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut, joi, 19 aprilie 2018, o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, aflat în vizită la București. Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru Afaceri Europene prezentând eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României pentru preluarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.

„Programul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va avea în prim-plan cetățeanul, eforturile noastre urmând să se concentreze cu precădere pe dosarele cu impact direct şi imediat asupra vieţii de zi cu zi a locuitorilor spațiului comunitar. România va acționa ca un partener activ și constructiv cu scopul de a facilita consensul în plan european. Vom depune astfel toate eforturile şi energia pentru închiderea în cele mai bune condiţii a cât mai multe dosare, urmărind în egală măsură, calitatea formulelor de compromis şi obținerea unor acorduri în timp util în raport cu calendarul legislativ și viitoarele alegeri europene din luna mai 2019“, a declarat Victor Negrescu la finalul întâlnirii cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de coordonare în vederea elaborării programului Trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația, Guvernul României discutând în şedinţa de miercuri nota privind prima contribuție a României la programul de lucru comun.

„Este esențial să întărim consensul la nivel european prin depășirea liniilor de divizare, creșterea implicării cetățenilor și prin promovarea de inițiative comune, consensuale, care să asigure egalitatea între statele membre și beneficii pentru toți cetățenii“, a subliniat Victor Negrescu.

În context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat evoluțiile semnificative înregistrate în cadrul procesului de organizare a mandatului, pe toate palierele sale, cu accent pe finalizarea nominalizării echipelor responsabile de gestionarea lucrărilor Consiliului, inclusiv a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de grupuri de lucru, respectiv pe implementarea planului de formare a personalului din administrația publică centrală, realizat inclusiv cu sprijinul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

La finalul întrevederii cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene s-a întâlnit și cu echipa Unităţii de Pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Pe parcursul zilei, Jeppe Tranholm-Mikkelsen va mai avea întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului României, președinții celor două Camere ale Parlamentului României, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, respectiv cu Leonard Orban, consilier pe probleme de afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Informaţii suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat. Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here