Securitatea – o provocare pentru orice afacere modernă

0
1188

În contextul unei societăți tot mai caracterizate de mobilitate, globalizare și acces la informație, companiile de toate felurile se văd nevoite să își îmbunătățească permanent performanțele, să devină mai eficiente, astfel încât să rămână competitive și să se poată dezvolta. Acest lucru este posibil prin îmbunătățirea produselor și serviciilor oferite, dar există întotdeauna limitări tehnologice și umane, care nu pot fi depășite cu ușurință. Prin urmare, sunt necesare alte strategii, care să ofere de exemplu o reducere a pierderilor și o optimizare a proceselor. Din acest motiv, tot mai multe firme apelează la sisteme de securitate avansate, axate preponderent pe camere de supraveghere video. Acestea pot furniza de cele mai multe ori ambele beneficii simultan, cu condiția să fie proiectate, implementate și operate corect.

Chiar dacă poate părea simplă la o primă vedere, realizarea unui sistem de supraveghere video reprezintă o sarcină complexă, care necesită cunoștințe avansate în domeniu. Și, oricât de ciudat ar putea suna, o adevărată provocare pentru clienți o reprezintă chiar înțelegerea necesităților – actuale și viitoare – căci o astfel de dotare trebuie gândită astfel încât să poată fi operată pe termen cât mai lung, având în vedere viteza de dezvoltare a afacerii. Mulți utilizatori încă aleg echipamentele de supraveghere video având în vedere acoperirea tuturor zonelor de interes și o calitate a imaginii decentă. Chiar dacă reprezintă aspecte importante, acestea nu mai sunt însă de ajuns pentru a avea garanția unei soluții eficiente, care să furnizeze rezultatele dorite pe termen lung.

Primul lucru pe care trebuie să îl stabilească un client este rolul pe care îl va juca sistemul de supraveghere video, astfel încât acesta să poată fi proiectat în consecință. Desigur, în mod tradițional, acesta are rolul de a monitoriza un obiectiv ca parte a securizării sale, însă avansul tehnologic din ultimul deceniu a făcut posibil ca astfel de echipamente să poată fi utilizate și în alte scopuri. Folosind soluții avansate de analiză video, precum cele oferite de camerele Axis, utilizatorii pot colecta informații valoroase, pe care le pot ulterior folosi în vederea eficientizării proceselor, îmbunătățirii serviciilor sau automatizării anumitor operațiuni. Operatorii de magazine și centre comerciale pot folosi de exemplu funcția de numărare a oamenilor pentru a stabili cu acuratețe orele de vârf – informație care le permite pe de o parte să deruleze campanii de marketing mai eficiente și, pe de altă parte, să ia măsurile necesare pentru a preveni formarea cozilor. În același timp, operatorii de parcări se pot folosi de AXIS License Plate Verifier pentru a automatiza accesul și, eventual, sistemul de taxare. Posibilitățile nu se opresc însă aici și sunt practic nelimitate, condiția de bază fiind însă ca utilizatorul să știe cu exactitate în ce scop dorește să utilizeze echipamentele, astfel încât acestea să fie alese corect și întreg sistem să fie proiectat corespunzător.

Funcția de detecție reprezintă și ea un element care trebuie analizat atent, reprezentând principala condiție pentru securizare eficientă a unui perimetru. Aici, utilizatorul are posibilitatea de a opta pentru camere care asigură detecție sau pentru soluții care asigură integrarea cu diverși senzori disponibili pe piață. Axis Communications oferă clienților săi ambele variante, rămânând la latitudinea acestora dacă optează pentru una dintre ele sau pentru amândouă, caz în care beneficiază de un nivel de protecție superior. Un exemplu foarte bun în acest sens îl reprezintă camerele termice, care pot fi montate alături de camere PTZ, pentru a declanșa alarme video în zona unde a fost observată o intruziune. Iar, prin compatibilitatea cu soluții VMS de top, Axis asigură integrarea cu unii dintre cei mai buni senzori disponibili pe piață. Alternativ, aceleași camere termice pot fi utilizate pentru detecția timpurie a unor incendii sau a unor echipamente care s-au supraîncălzit, prevenind în acest mod eventuale daune de proporții.

Revenind la calitatea imaginilor, trebuie precizat că acest aspect are unele implicații de care nu toți utilizatorii sunt conștienți. Calitatea înseamnă atât claritate, cât și nivel al detaliilor, iar aceste două variabile depind puternic de lumina ambientală. De aceea, o cameră care oferă rezultatele dorite în lumină naturală nu se comportă neapărat la fel în lumină artificială sau în condiții de iluminat scăzut, la fel de bine cum o cameră care se descurcă foarte bine în întuneric poate întâmpina dificultăți serioase în redarea corectă a unor cadre cu iluminat mixt. Iar dacă aceste condiții se modifică pe parcursul unei zile – cum se întâmplă de altfel de cele mai multe ori – este necesar un echipament proiectat ținând cont de toate aceste situații simultan. Din acest motiv, Axis a dezvoltat tehnologiile Lightfinder pentru sensibilitate sporită la lumină, OptimizedIR pentru posibilitatea de a filma la o calitate foarte bună în zone lipsite de lumină și Forensic WDR pentru detaliere maximă a tuturor elementelor dintr-un cadru, chiar și atunci când acestea se află în cele mai întunecate colțuri ale acestuia.

Un alt detaliu important îl reprezintă condițiile din mediul în care urmează a fi operate camerele. Există camere pentru interior și camere pentru exterior, dar nu orice cameră pentru exterior este în mod automat potrivită pentru a fi utilizată în condiții de mediu neprielnice. De aceea, astfel de aspecte trebuie analizate și stabilite înainte de proiectarea întregului sistem.

În sfârșit, proiectantul unui sistem de supraveghere video trebuie să aibă în vedere și soluția de management video (VMS) care va fi utilizată. Pe de o parte, aceasta trebuie aleasă în funcție de gradul de integrabilitate și de funcțiile de care are nevoie utilizatorul, dar pe de altă parte trebuie să se țină cont și de dimensiunea instalării, alături de posibilitatea extinderii ei pe viitor, odată cu dezvoltarea afacerii. Este, așadar, de preferat o soluție cât mai flexibilă, dar în același timp cu costuri inițiale nu foarte mari. Din acest motiv, Axis oferă soluția Companion – potrivită pentru magazine și birouri de mici dimensiuni și AXIS Camera Station – potrivită pentru instalări de dimensiuni mici și medii, iar în paralel asigură compatibilitate cu Milestone XProtect – cea mai bună platformă de video management disponibilă pe piață. În acest fel, utilizatorul poate extinde și îmbunătăți foarte ușor în timp sistemul de securitate, fără a fi necesară înlocuirea sa integrală.

Analizarea tuturor acestor detalii este esențială pentru a obține un sistem de securitate eficient și fac ca proiectarea să reprezinte o adevărată provocare, care necesită o bună cunoaștere a pieței de profil, efort și o strânsă colaborare atât între utilizatori și integratori, cât și între furnizori și integratori. Iar un integrator bun știe toate aceste lucruri și își informează clienții în consecință, la fel cum un producător responsabil se preocupă constant să dezvolte soluții în concordanță cu cerințele utilizatorilor și cu tendințele pieței, informându-și totodată partenerii cu privire la noile apariții, tehnologii și provocări.

 

Despre Axis Communications

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente și mai sigure, prin crearea de soluții inovative, care ajută la îmbunătățirea securității și oferă noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis oferă produse și servicii de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajați în peste 50 de țări și colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi soluții. Fondată în 1984, Axis este o companie cu sediul în Suedia, listată la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul: www.axis.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here