Seful ANPC merge saptamana viitoare la Bruxelles sa clarifice ordonanta privind creditele populatiei

0
932
bruxelles

bruxellesPresedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, merge saptamana viitoare la Comisia Europeana, la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare a ordonantei 50 privind creditele populatiei si considera ca nu vor exista probleme.

 

„Saptamana viitoare voi merge la Bruxelles. Am solicitat o intrevedere la nivelul Comisiei Europene, ca sa clarificam, nu pentru ca am fi primit o scrisoare. Am primit intr-adevar si o scrisoare, una pentru lamuriri, nu de atentionare sau de sanctionare a Romaniei. Vom merge, vom discuta la nivelul CE si am convingerea – din punctul nostru de vedere, asa cum si Consiliul Concurentei a considerat -, ca nu avem probleme”, a spus Cerbulescu, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la ProTV, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca OUG 50 nu este ilegala si a fost avizata inainte de a fi aprobata de Guvern de mai multe autoritati ale statului , inclusiv de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care „vegheaza” asupra legalitatii si includerii corecte intr-un act normativ a unui stat membru a directivelor europene.

„Din momentul in care DAE a pus acest aviz (…) nu a existat niciun fel de alta discutie, decat ca aceasta ordonanta, cu toate prevederile sale, este corecta. si am vorbit cu ministrul care coordoneaza DAE si a spus ca Romania nu are niciun fel de probleme din partea Comisiei Europene”, a spus Cerbulescu.

Pe de alta parte, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, prezent in emisiune, a aratat eventualitatea ca OUG 50 sa fie declarata ilegala, respectiv ca Executivul UE sa considere ca nu respecta directiva europeana pe care o transpune, si astfel prevederile actului normativ sa fie nule, scrie MEDIAFAX.

„Daca OUG 50 este nula, inseamna ca nu are nicio consecinta si atunci si tot ce s-a bazat pe asta se elimina de la sine. in primul rand, pentru mine, vreau sa stiu ce sa spun clientilor mei”, a afirmat van Groningen.

El a mai mentionat si costurile implementarii ordonantei privind creditele consumatorilor, precizand ca valoarea depinde foarte mult de modul de interpretare a prevederilor OUG 50.

„Din punctul meu de vedere sunt in continuare neclaritati si mi se pare ca simplul fapt ca unii cred ca au nevoie de un avocat ca sa obtii ceea ce cred ca este o interpretare corecta de la banci, deja pentru mine este o indicatie ca lucrurile nu sunt clare”, a precizat seful Raiffeisen Bank Romania.

Van Groningen considera ca numarul tot mai mare de persoane nemultumite este determinat si de faptul ca „s-au creat anumite asteptari” in urma aplicarii OUG 50.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat, joi, ca modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma „satisfacatoare” va reprezenta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul stand-by.

OUG 50/2010 a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern inca din luna iunie si se afla in prezent la avizare in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Cemera Deputatilor, camera decizionala.

Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane la finele lunii septembrie sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor directivei europene in legislatia nationala prin OUG 50/2010, iar raspunsul Romaniei ar fi trebuit transmis in termen de o luna de la data scrisorii.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autoritatile romane vor transmite CE ca aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate in derulare reprezinta o optiune nationala, fara a avea legatura cu transpunerea reglementarilor Uniunii Europene.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 a avut la baza un proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii. (Susa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here