Seful Gazprom: Romania nu mai poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream

0
975
gazprom

gazpromRomania nu mai poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta, fie pe sub Marea Neagra fie pe teritoriul bulgaresc, a declarat, vineri, director general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti.

 

„Poate fi construit un tronson maritim sau pe teritorul Bulgariei (care sa lege South Stream de Romania, n.r.). Deocamdata este vorba doar despre idei”, a aratat Miller.

El a subliniat ca Romania si-a aratat interesul fata de acest proiect si ca discutiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evolueaza conform programului.

In decembrie, directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexandr Medvedev, a declarat ca Gazprom are si alte optiuni, printre care Romania, pentru construirea gazoductului South Stream, in cazul in care Bulgaria renunta sa participe la dezvoltarea proiectului.

Miller a mai spus ca acordul interguvernamental referitor la participarea Austriei este in faza avansata si ar putea fi semnat la sfarsitul lunii aprilie.

Autoritatile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind constructia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia si Croatia.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagra, din Novorosisk pana la Varna, in Bulgaria, urmand sa transporte gaze rusesti catre Europa, ocolind Ucraina.

Prin aceasta conducta, a carei capacitate va fi de 31 de miliarde de metri cubi, si care ar putea ajunge la 63 de miliarde de metri cubi, ar urma sa fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

Miller a apreciat ca South Stream urmeaza sa intre in exploatare la sfarsitul anului 2015.

„Este o perioada foarte dificila. Suntem in 2010, avem mai putin de sase ani pana la lansarea livrarilor, programul este strans”, a spus el.

Seful Gazprom considera ca acordul interguvernamental cu Austria ar putea fi ultimul, intrucat au fost identificate toate statele participante la proiect.

Miller a reiterat ca gazoductul va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si Italia, un tronson ar putea tranzita Ungaria catre Austria, iar un altul din Bulgaria catre Grecia.

El a adaugat ca mai multe tari si-au exprimat interesul pentru proiect si ca ar putea fi construite tronsoane din gazoductul principal.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara, la inceputul lunii martie, ca Transgaz a primit o invitatie oficiala pentru a adera la South Stream. (Mediafax)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here