Senatorii au adoptat, miercuri, Ordonanta de Urgenta care prevede ca pensionarii cu venituri care depasesc 740 lei sa contribuie la asigurarile sociale de sanatate. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 107/2010 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006
privind reforma in domeniul sanatatii prevede extinderea bazei contribuabililor cu doua categorii de persoane – revolutionarii, cu exceptia celor raniti, si pensionarii a caror venituri din pensii depasesc 740 lei.
Pensionarii vor plati, potrivit acestui act normativ, contributii pentru asigurarile de sanatate de 5,5 la suta, calculate la cuantumul pensiei.
Ordonanta prevede extinderea bazei de colectare a contributiilor pentru asigurarile de sanatate pentru a echilibra deficitul Fondului national unic de asigurari de sanatate, concomitent cu mentinerea exceptarilor de la plata acestor contributii pentru categoriile de persoane fara venituri, cu venituri reduse sau defavorizate.
Ordonanta de urgenta a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sanatate. Prevederile Ordonantei de urgenta au fost criticate, anterior votului, de mai muti senatori din ppozitie.
Senatorul PSD Ion Rotaru a spus ca starea de subfinantare a sanatatii este cronica si afecteaza populatiei Romaniei, dar a subliniat ca solutia impozitarii pensiilor mai mari de 740 de lei nu rezolva problemele din sistem.
„Nu suntem de acord cu aceasta masura, nu pentru ca nu ar fi necesara, ci pentru ca nu este corecta”, a subliniat el, mentionand ca sumele astfel colectate reprezinta „o picatura in oceanul de nevoi pe care le are sanatatea”.
Senatorul PNL Minerva Boitan s-a pronuntat, la randul sau, pentru respingerea actului normativ. Ea a aratat ca prin aplicarea contributiilor pentru pensionarii cu pensii de peste 740 de lei cresc veniturile la Fond cu 1.400 de lei.
in replica, senatorul PDL Iosif Secasan a declarat ca extinderea bazei de colectare a contributiilor sociale de sanatate este necesara deoarece acest fond se gaseste intr-un grav deficit structural si functional.
Initial, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot proiectul de lege de respingere a Ordonantei, care nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat, fiind consemnate 32 de voturi „pentru”, 35 de voturi „impotriva” si o „abtinere”.
Ulterior, senatorii au votat proiectul de aprobare a Ordonantei, care a fost adoptat, avand caracter ordinar, cu 35 de voturi „pentru”, 33 de voturi „impotriva” si o abtinere. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro