Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana

0
1130

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern. Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.

Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana, anunta Mediafax.

„Aceasta comisie speciala a fost, de fapt, o comisie de ancheta. (…) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (…) Eu raman cu un gust amar, caci asistam la analizarea unui raport al unei comisii de ancheta”, a spus senatorul PDL.

El a mai spus ca ar trebui sa se schimbe denumirea comisiei in comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind masuri de relansare a mineritului la Rosia Montana si de exploatare a aurului si argintului.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in acest dosar nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

„Pentru linistea celor implicati in ceea ce a insemnat acest proiect, de cand s-a aprobat, de cand s-au facut transferurile si pana astazi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sarbu.

El a aratat ca, macar pentru aceste fapte care s-au desfasurat in derularea proiectului Rosia Montana, important este ca aceste acte s-au desecretizat, pentru ca, in „stil clasic romanesc, cand facem prostii, le secretizam”. „Ei, uite ca se intampla sa se si desecretizeze”, a adaugat liderul PSD.

El a mai aratat ca Parchetul probabil lucreaza, desi exista o aglomeratie mare de sesizari.

„Vine vremea, si dupa sase ani, si dupa opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec si dosarele penale. Macar aceasta satisfactie sa o avem, noi, parlamentarii, ca am facut lumina intr-un caz. Nu ma refer la personae, nu stiu care e vinovatia unuia sau a altuia, dar Parchetul, cand are in fata un document atat de important de la Parlamentul Romaniei, nu de la o Camera, nu cred ca isi va permite sa se joace”, a mai declarat Ilie Sarbu.

El a continuat: „Linistea celor care au dat aceste semnaturi in mod abuziv, ilegal, a inceput sa dispara, iar aceasta este satisfactia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicati, parerea mea e ca nu vor avea sarbatori linistite”.

Ilie Sarbu a mai spus ca nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului daca unele ordonante cad in Parlament, pentru ca asta inseamna ca Parlamentul isi face datoria, iar cenzura ultima, a Parlamentului, functioneaza.

Proiect de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania primise, anterior infiintarii comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie si aviz negativ de la Comisia juridica a Senatului.

La randul sau, Comisia pentru Rosia Montana a apreciat, potrivit raportului, ca proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, a propus respingerea acestuia.

„Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul”, se arata in raport.

Membrii comisiei au mai apreciat ca modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman. „Comisia propune o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura”, se arata in document.

Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana si recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).

La randul sau, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus ca executivul sustine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.

La inceputul dezbaterilor, senatorii au discutat in contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Valcov, respectiv de numai 45 de minute.

in cele din urma, propunerea a fost preluata de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, si a fost adoptata cu 77 de voturi „pentru”, 17 voturi „impotriva” si o abtinere.

Senatul dezbate acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.

in timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.

Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul asupra raportului elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, asa cum nu au participat nici la lucrarile Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here