Industria lemnului din Romania se afla in cea mai grava situatie din ultimii 25 de ani, iar prin elaborarea Regulamentului de vanzare a masei lemnoase s-a dat posiblitatea Regiei Romsilva sa corecteze preturile numai in sus, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny, intr-o conferinta de presa.
„Este cea mai grava situatie din ultimii 25 de ani. Anul trecut, ne-am bucurat cand s-a adoptat Codul Silvic. Din pacate, la Ministerul Mediului s-a constituit un comitet, care a elaborat Regulamentul de vanzare a masei lemnoase, document care a aparut intr-o forma total neadecvata. Ultima varianta a acestui Regulament nu a fost discutata cu noi, cu mobilistii. Asta a facut ca Romsilva sa stabileasca preturi pornind de la pretul de adjudecare, mult peste cele practicate la nivel mondial. Preturile de pornire sunt de la preturile pietei, dar nu pot fi corectate decat in sus’, a explicat Sereny, informeaza Agerpres.
Potrivit sefei APMR, autoritatile trebuie sa sprijine modificarea situatiei actuale, in caz contrar criza lemnului urmand sa se adanceasca.
„In Romania, pretul la masa lemnoasa depaseste cu mult pretul mondial. Daca nu se modifica Regulamentul de vanzare a masei lemnoase, criza se va adanci. Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autoritatilor si sa respecte chiar legea care s-a votat in Parlament”, a adaugat ea.
Conform Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, Romania are printre cele mai mari preturi la achizitia de bustean din intreaga Europa.
„Anual, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva organizeaza licitatiile principale, licitatii prin care este oferita la vanzare masa lemnoasa pentru productia anului urmator. in perioada 17-24 decembrie 2015, s-au desfasurat aceste licitatii prin care a fost oferit la vanzare un volum de 4,31 milioane metri cubi, din care a fost adjudecat un volum de 227.000 de metri cubi, adica 5% din volumul oferit la vanzare! inca din etapa de pregatire a licitatiilor, in luna noiembrie a anului 2015, agentii economici, prin organizatii de profil, au contestat preturile prea mari de pornire la licitatie: Asociatia Producatorilor de Mobila si Asociatia Forestierilor au sesizat Consiliul Concurentei pentru abuzul de pozitie dominanta al RNP-Romsilva prin preturile de pornire la licitatie. Nostra Silva a depus plangere prealabila pentru a contesta in contencios administrativ regulamentul in baza caruia au fost organizate licitatiile’, a sustinut, recent, organizatia intr-un comunicat de presa.
Potrivit Inventarului Forestier National, publicat in decembrie anul trecut, Romania detine circa 6,9 milioane de hectare de paduri, din care 51% in proprietate privata.
Pe langa suprafata de padure, exista aproape 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost inregistrati circa 830.000 de proprietari de padure si aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.
Valoarea in PIB a sectorului forestier (silvicultura si prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii si industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat in perioada 2008 – 2012, un nou ciclu de analiza fiind demarat in 2013.
Informatiile IFN arata ca, in metri cubi, volumul de padure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezinta 36,8%, molidul – 23,8%, gorunul – 10,1%, carpenul – 8,1%, bradul – 5%.
Documentul IFN releva faptul ca volumul anual mediu recoltat in perioada anterioara anului 1989 este de 25 milioane mc, dupa 1989 volumul mediu scazand la o medie de 15 milioane mc. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier National, masa lemnoasa recoltata reprezinta sub 50% din cresterea anuala a padurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) si Slovenia (44%) inregistreaza recoltari in proportie mai mica din crestere.
Cea mai importanta ramura economica in Romania, pornind de la resursa de lemn disponibila, este industria mobilei, cu o productie totala de peste 2,2 miliarde euro si exporturi de 1,88 miliarde euro, in 2014, adica de aproape 2,5 ori mai mare decat in 2004, se noteaza in raportul IFN.
Romania este un mare importator de materie prima (bustean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste doua milioane de metri cubi de lemn rotund si exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanta import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea prin care defrisarile ilegale sunt incluse in cadrul amenintarilor la securitatea nationala, dupa ce Senatul a adoptat, pe 14 decembrie 2015, propunerea legislativa care completeaza Legea nr. 51/1991, in sensul ca este considerata amenintare la adresa sigurantei nationale orice actiune sau inactiune care lezeaza resursele economice strategice ale Romaniei.