Sursa foto: https://pixabay.com/photos/key-home-house-estate-business-2323278/
Creditele ipotecare sunt printre cele mai căutate tipuri de credite de către cetăţenii români pentru achiziţia unei locuinţe. La cumpărarea oricărei forme de construcţii, creditorii trebuie să ia în calcul mai multe aspecte care ţin de necesitățile lor, de posibilităţile financiare, dar şi de perspective. Contractarea unui credit ipotecar nu pune în dificultate clienţii instituţiilor financiare pentru că sunt destul de uşor de obţinut şi de rambursat.
Ce întrebări trebuie să îşi pună persoanele care doresc să obţină un credit ipotecar?
Înainte de a apela la o astfel de formă de finanţare, creditorii trebuie să îşi pună următoarele întrebări:
- Este momentul potrivit pentru un credit ipotecar?
La această întrebare pot răspunde cu siguranţă cei care doresc să obţină un credit ipotecar în funcţie de mai mulţi factori. Când vine vorba despre contractarea unui credit ipotecar pe 25-30 de ani, potenţialii creditori trebuie să fie siguri că este momentul potrivit să aplice, din punct de vedere al perspectivelor privind veniturile pentru perioada următoare, dar şi a situaţiei economisirii şi a detaliilor despre locuinţa pe care urmează să o achiziţioneze.
Momentul potrivit presupune că potenţialii clienţi să aibă în vedere perspectivele individuale pentru următoarea perioadă, a veniturilor personale sau ale familiei, procesul de analiză şi de anticipare a veniturilor. Specialiştii recomandă tuturor persoanelor care intenţionează să contracteze un astfel de credit să se pună în situaţia de a fi nevoiţi să plătească luna de lună un credit pe o perioadă îndelungată, iar calculele făcute le vor da răspunsul dacă este sau nu perioadă potrivită.
- Care este varianta care mă avantajează?
În funcţie de ofertele instituţiilor financiare, potenţialii creditori îşi pot da seama care este varianta care îi avantajează. Se va face o analiză a fiecărei oferte în parte întrucât obţinerea unui credit necesită un minim de proces de gândire şi de analiză. De asemenea, trebuie avută în vedere şi casa achiziţionată, dacă este o investiţie de viitor sau dacă va fi necesar ca proprietarii să facă în mod constant achiziţii şi schimbări.
- Ce diferenţă face avansul în cazul obţinerii unui credit ipotecar?
Avansul mai mare face diferenţa în cazul creditării unui credit ipotecar. În cazul acestor credite, avansul începe de la 15% şi astfel clienţii vor putea compara toate ofertele băncilor la credite ipotecare în funcţie de avansul minim.
- Ce soluţie mai bună decât dobânda fixă există pentru un credit ipotecar?
Dobânda fixă reprezintă o soluţie de bun augur pentru un credit ipotecar, pe o perioadă cât mai lungă dacă se poate. Din momentul lansării creditului cu dobândă fixă, jumătate din creditele acordate au această opţiune.
- Chirie sau rată la credit?
În încercarea de a face cea mai bună alegere, clienţii sunt nevoiţi să răspundă şi la această întrebare, iar specialiştii recomandă creditul numai în anumite condiţii, în cazul în care clientul crede că perspectivele sunt pozitive şi posibilităţile financiare le permit.